• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
زانو درد عصبی چیست و چگونه درمان میشود؟

زانو درد عصبی چیست و چگونه درمان میشود؟

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۲۳ دی ۱۴۰۲

زانو درد عصبی به دنبال تحت فشار قرار گرفتن تنها عصب زانو یعنی عصب نئوپال رخ می دهد. شکستگی استخوان نارک نی، انداختن پا بر روی پا و چندین عامل دیگر سبب بروز چنین زانو درد می شود که در ادامه مقاله به طور مفصل به بررسی آن می پردازیم.

علت زانو درد عصبی چیست؟

زانو درد عصبی زمانی اتفاق می افتد که ساختارها و اجزای اطراف مفصل به عصب باریک مفصل زانو فشار بیاورند. چنین اتفاقی به عصب آسیب وارد می کند و عصب دیگر نمی تواند به درستی کار کند.

تنها یک عصب وجود دارد که از زانوی شما عبور می کند؛ این عصب شاخه هایی از عصب سیاتیک هستند که به عصب پرونئال معروفند.

عصب پروئنال در قسمت زیرین مفصل زانو قرار دارد و دقیقا بین استخوان و پوست واقع شده است و همین موضوع باعث می شود سریعتر تحت فشار استخوان و عضله زانو قرار بگیرد.

عوامل مختلفی در بروز زانو درد عصبی دخیل هستند که از رایج ترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

عوامل مختلفی در بروز زانو درد عصبی

 

چمباتمه زدن برای طولانی مدت

چمباتمه زدن فشار زیادی را به نواحی کناری زانو وارد می کند و همین موضوع موجب وارد شدن فشار بیش از حد به عصب پرونئال خواهد شد.

آسیب دیدن رباط های زانو

در صورتی که بعد از آسیب دیدن رباط ها خونریزی و التهاب در مفصل زانو رخ دهد؛ همین خونریزی می تواد عصب زانو را منقبض و باریک کند.

پا روی پا انداختن

قرار دادن پاها روی هم هنگام نشستن یک عادت غیر ارادی است که خیلی از ماها در هنگام نشستن به آن توجه نمی کنیم.

البته این نوع نشستن برای مدت کوتاهی بی ضرر است اما در طولانی مدت می تواند پیامدهای نامطلوب و گاهی نیز جدی داشته باشد آسیب دیدن عصب پرونئال یکی از شایع ترین پیامد های انداختن پا روی هم است.

بی تحرک ماندن طولانی مدت زانو

پاهای شما در حالت دراز کشیده تمایل به چرخش به بیرون دارند و زانوها خم می شوند از این رو اگر شما به طور مداوم در حال دراز کشیدن باشید این حالت می تواند بر عصب فشار وارد کند و ایجاد زانودرد عصبی نماید.

فشرده ماندن طولانی مدن قسمت پایینی پا

هر نوع وسیله یا لباسی که موجب فشرده ماندن طولانی مدت پاها و زانو شود می تواند باعث آسیب دیدن عصب ها شود. پوشیدن جوراب های تنگ، استفاده از بریس یا زانو بند محکم و تنگ، گچ گرفتن طولانی مدت ساق پا

شکستگی استخوان نازک نی و درشت نی

از آنجایی که استخوان نازک نی در نزدیکی عصب پرونئال قرار دارد به همین جهت در صورت شکسته شدن این نوع استخوان ممکن است عصب ها نیز درگیر شود و بیمار به زانو درد عصبی دچار شود.

تومور یا کیست زانو

در مورادی که تومور یا کیست در اطراف عصب ایجاد شود می تواند به عصب فشار بیاورد و موجب زانو درد عصبی در بیمار گردد.

 

زانو درد عصبی با چه علائمی همراه است؟

عصب پرونئال عصبی است که هم حس و حرکت قسمت خارجی ساق و بالایی پا را تامین می کند از این رو زمانی که این عصب فشرده می شود بیمار به درد و گرفتگی شدید در زانو دچار می شود.

در اغلب موارد تنها لایه بیرونی عصب یعنی لایه میلین آسیب می بیند که در این صورت بیمار تنها به درد ها و خشکی موقت در زانو دچار می شود.

 اما زمانی که خود عصب آسیب ببیند علائم شدید تر می شود که در این صورت درد زانو تنها علامت نیست علائم دیگری نیز به همراه این نوع عارضه وجود دارد که از مهم ترین آنها عبارت‌اند از:

  • دردی که با فعالیت‌هایی مانند پیاده روی، دویدن، یا پایین آمدن از پله‌ها بدتر می‌شود
  • محدود شدن دامنه حرکت زانو
  • سوزش، بی‌حسی و احساس سوزن سوزن شدن در زانو یا ساختارهای اطراف آن
  • سفتی عضلانی، اسپاسم و ضعف در اندام تحتانی
  • صدا دادن مفصل زانو
  • تورم بافت ها و مفصل های اطراف زانو

 

راه های تشخیص زانو درد عصبی

تشخیص زانو درد عصبی از طریق معاینه فیزیکی و بررسی سابقه پزشکی بیمار انجام می شود.

عصب داخل زانو یا عصب پرونئال از طریق لمس کاملا قابل مشاهده به همین جهت پزشک پس از شناسایی علائم بیماری با ضربه زدن و لمس کردن عصب زانو تا حدودی می تواند به وجود این نوع زانو درد پی ببرد.

عموما افراد مبتلا به زانو درد عصبی در حین لمس کردن عصب، احساس تیر کشیدگی را تجربه می کنند.

از جمله آزمایشاتی که برای تشخیص زانو درد عصبی استفاده می شود شامل:

تصویربرداری به کمک اشعه ایکس: این نوع روش تصویربرداری هر نوع عارضه ای ( تومور، شکستگی، کیست، پارگی رباط) که باعث زانو درد عصبی می شود را نشان می دهد.

ام آر آی زانو

به کمک این روش نیز تمام مشکلات و اختلالات زانو که موجب زانو درد عصبی می شود را می توان تشخیص داد.

نوار عصب و عضله

در صورتی که آزمایشات تصویربرداری هیچ گونه مشکلی را در زانو نشان دهند در این صورت پزشک برای اطمینان از علت درد از تست های نوار عصب و عضله استفاده می کند. نوار عصب و عضله یک تست مخصوص برای پی بردن به عملکرد عصب های بدن است که به کمک آن فشار وارده به عصب به طور کامل مشخص می شود.

 

راه های درمان زانو درد عصبی

زانو درد عصبی زمانی به طور کامل درمان می شود که مشکل و فعالیت که موجب این نوع درد شده است به طور کامل اصلاح شود. از جمله تکنیک های رایج برای کاهش درد و بهبود حرکت مفصل زانو شامل:

داروهای مسکن و ضدالتهاب

استامینوفن، ایبوپروفن و ناپروکسن از جمله داروهای ضد التهاب بدون تجویز پزشکی هستند که به کاهش زانو درد کمک می کنند. همچنین در برخی مواقع می توان با استفاده از کرم‌هایی همچون لیدوکایین یا کپسایسین زانو دردهای عصبی را از بین برد.

اعمال گرما و سرما در ناحیه مفصل زانو

یخ و گرما درد و التهاب را کاهش می‌دهند. شما می‌تواند بسته یخ را در حوله‌ای بپیچد تا از پوست خود محافظت کنید. اگرچه یخ درمانی عموماً ایمن و مؤثر است از یخ به مدت بیش از 20 دقیقه در یک‌زمان استفاده نکنید زیرا احتمال بدتر شدن آسیب دیدگی عصب وجود دارد.

فیزیوتراپی

اگر عصب برای طولانی مدت تحت فشار باشد؛ در این صورت فیزیوتراپی می تواند به تقویت و افزایش دامنه حرکتی مفصل کمک کند.

پزشک با فیزیوتراپی می‌تواند بهترین تمرینات و برنامه‌های فردی را برای رفع درد زانو ارائه دهد. تقویت عضلات زانو بیمار باعث می‌شود که زانو پایدارتر شود. تمرینات احتمالاً بر روی عضلات در جلوی ران و عضلات پشت ران تمرکز می‌کند.

عمل جراحی

در صورتی که علت درد عصبی زانو، شکستگی و تومور یا کیستی در اطراف عصب های زانو باشد در این صورت پزشک برای اصلاح این نوع بیماری ها از عمل جراحی استفاده می کند.

همچنین در مورادی که بعد از اصلاح مشکلات زانو همچنان عصب زانو تحت فشار باشد. در این صورت پزشک از عمل جراحی برای آزادسازی عصب پرونئال و به منظور برداشتن فشار از روی عصب استفاده می نماید.

 

آیا استرس باعث درد زانو می شود؟

استرس شاید به طور مستقیم باعث درد زانو نشود اما برخی شرایط را در بدن فراهم می کند که دراز مدت احتمال ابتلا به دردهای مفصلی از زانو درد را تشدید می کند.

 

آیا استرس باعث درد زانو می شود؟

 

استرس و اضطراب واکنش طبیعی بدن انسان به فشار ها و عوامل محیطی و درونی که با افزایش سطح هورمون کورتیزول، بدن را برای نشان دادن پاسخ‌های مناسب آماده می‌کند.

اما اگر این هورمون برای مدت طولانی در سطح بالایی ترشح شود به مشکلات جسمی و روانی متعددی خواهد انجامید که دردهای مفصلی نیز از جمله آن‌هاست.

اگر برای دردهایی که در مفصل زانو خود احساس می‌کنید، دلایل پزشکی خاصی پیدا نمی‌کنید و هم‌زمان اضطراب و استرس زیادی را نیز تجربه می‌کنید، ممکن است مشکل شما ناشی از شرایط روانی‌تان و استرستان باشد.

از آنجایی که زانو درد یک درد جسمانی کاملاً واضح است بسیاری از افراد برای پیدا کردن علت  آن تنها به دنبال عوامل فیزیکی می‌گردند و نمی‌توانند باور کنند که اضطراب نیز می‌تواند با علائم جسمی بسیار آزاردهنده همچون درد شدید زانو همراه شود.

همچنین اگر در بلند مدت دچار استرس باشید به تنش عضلانی مبتلا خواهید شد. این شرایط موجب سفتی عضلات شده و مفاصل مجبور می شوند سخت‌تر کار کنند. افزایش فشار بر مفاصل می تواند موجب شکل گیری التهاب و ناراحتی هر چه بیشتر شود. در میان تمام مفاصل بدن مفصل زانو از جمله مفصل هایی است که به دلیل فعالیت بالای آن بیشتر در معرض آسیب دیدگی قرار دارد.


مطالب مشابه

علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟
علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟

با افزایش سن، درد زانو به‌طور طبیعی ایجاد می‌شود. بااین‌حال، سن تنها عامل پشت زانودرد نیست. امروزه حتی افراد 30 تا 40 ساله نیز درد زانو را تجربه می‌کنند که بیشتر به‌دلیل اضافه‌وزن و سبک زندگی کم‌تحرک است.

داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی
داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی

گاباپنتین به ندرت برای درمان آرتروز تجویز می‌شود. بااین‌حال، ممکن است زمانی تجویز شود که سایر داروها شکست خورده باشند، یا کسی نتواند سایر درمان‌های توصیه‌شده را مصرف کند.

غذاهای مضر برای آرتروز
غذاهای مضر برای آرتروز

اگر آرتروز دارید، باید بدانید رژیم غذایی تأثیر قابل توجهی بر سلامتی شما می‌گذارد. برخی غذاها مانند شکر، نمک، لبنیات و ... برای آرتروز مضر هستند و اغلب منجر به التهاب، تحریک بیماری و تشدید درد می‌شوند.

عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.
عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.

عدم درمان روماتیسم مفصلی اثرات گسترده‌ای بر روی بدن می‌گذارد. این بیماری علاوه بر مفاصل بر پوست، مغز، قلب و سایر نواحی نیز تأثیر می‌گذارد. در عین حال مصرف داروهای مختلف نیز می‌تواند عوارض جانبی دیگری در سراسر بدن ایجاد کند.

علت بیماری روماتیسم چیست؟
علت بیماری روماتیسم چیست؟

روماتیسم به علت های مختلف ازجمله افزایش سن، ژنتیک، رژیم غذایی نامناسب، عدم تحرک و ... اتفاق میفتد. آرتریت روماتوئید (روماتیسم) نوعی بیماری خودایمنی است که می‌تواند باعث درد، تورم و سفتی مفاصل شود.

بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی
بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی

قرص و دارو‌هایی که برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود نقش اساسی در کنترل پیشرفت و علائم این بیماری دارند. شروع درمان بلافاصله پس از تشخیص مؤثرتر است و بهترین مراقبت‌های پزشکی، ترکیبی از داروهای آرتریت روماتوئید با روش‌های درمانی دیگر است.

انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی
انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی

انواع بیماری‌های روماتیسمی بیماری‌هایی هستند که گروه‌های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ازنظر شدت در افراد مختلف به‌شکلی متفاوت بروز پیدا می کنند. اختلالات روماتیسمی به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شوند که در این مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی
حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی

تمرینات ورزشی برای اصلاح زانوی ضربدری به فرد در درمان پای ضربدری کمک می‌کند. این تمرینات به‌عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای اصلاح زانوی ضربدری در نظر گرفته می‌شود.

چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟
چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟

تنها راه کاهش درد آرتروز زانو مصرف دارو‌ها نیست. بلکه می‌توانید با تغییری اندک در سبک زندگی خود به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو و بهبود کیفیت زندگی کمک کنید.

آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟
آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟

آرتروز یا استئوآرتریت (OA) همیشه ارثی نیست، اما کارشناسان معتقدند ممکن است جزئی ژنتیکی وجود داشته باشد که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. درحالی‌که ژنتیک در افزایش خطر ابتلا به آرتروز نقش دارد، این بیماری ارثی نیست.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×