• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
 بیماری های مفصلی - انواع، علائم و درمان

بیماری های مفصلی - انواع، علائم و درمان

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۲۳ دی ۱۴۰۲

بیماری مفصلی شامل مشکلات مربوط به مفاصل و اجزای اطراف آن است که این بیماری بر روی سیستم حرکتی به ویژه استخوان تاثیر می گذارد. علائم و نشانه های بیماری های مفصلی بسته به نوع و شدت آن متفاوت است.

بیماری های مفصلی چیست و چگونه رخ می دهد؟

مفصل محلی است که استخوان ها در کنار یکدیگر قرار می گیرند و از مهم ترین وظایف آن می توان به حرکت راحتر استخوان ها اشاره کرد. به گونه می توان گفت استخوانبندی انسان یکپارچه نیست و بلکه استخوان ها در جاهایی به هم وصل می شود که به آنها مفصل می گویند. مفصل ها شامل سطوح غضروفی هستند که نقش کاهش اصطکاک را بازی می کند.

مفصل قسمتی از سیستم حرکتی بدن است که فعالیت زیادی دارد و به دلیل وجود همین فعالیت سریعتر و زودتر از سایر قسمت های مفصل دچار اختلال در عملکرد می شود.

 

مفصل و بیماری های مفصلی

 

آسیب دیدن غضروف مفصلی از شایع ترین دلایل آسیب دیدگی مفصل و به دنبال آن بیماری مفصلی است که به دنبال حوادثی همچون تصادفات رانندگی، زمین خوردن و سقوط از ارتفاع، عفونت مفصل رخ می دهد.

البته برخی عوامل و فاکتورهای خطرساز هستند که ریسک ابتلا به بیماری های مفصلی را افزایش می دهد:

  •  سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری فامیلی
  •  بالا رفتن سن
  •  جنسیت ( زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به بیماری مفصلی قرار دارند)
  •  آسیب دیدگی قبلی مفصل
  •  وارد شدن فشار اضافه به مفصل در اثر چاقی
  • مشاغل سنگین و خاص

 

شایع ترین انواع بیماری های مفصلی

سیستم اسکلتی انسان برخلاف ظاهر ساده آن بافت بسیار پیچیده ای است که اجزای مختلفی تشکیل شده که تمام این اجزا امکان فعالیت و حرکت استخوان را فراهم می آورد.

یکی از مهم ترین اجزای استخوان مفصل نام دارد که نقش بسیار مهمی در استخوان ایفا می کند. استخوان ها به وسیله محلی به نام مفصل به یکدیگر متصل می شود و بوسیله این عضو حرکت استخوان ها را روان می کنند. به هریک از بیماری ها یا صدماتی که بر مفصل های انسان تاثیر می گذارد؛ بیماری های مفصلی می گویند.

از شایع ترین انواع بیماری های مفصلی می توان به:

آرتریت یا التهاب مفصل

 

آرتریت یا التهاب مفصل

 

به التهاب یک یا چند مفصل آرتریت می گویند. آرتریت یا ورم مفاصل یک بیماری خاص نیست بلکه شامل انواع مختلفی از بیماری های است که مشخصه همه آنها ملتهب شدن مفصل است. همان طور که اشاره شد بیماری آرتریت به انواع مختلفی تقسیم می شود که از شایع ترین آنها می توان به:

روماتیسم مفصلی

روماتیسم مفصلی یک بیماری التهابی مزمن است که غالبا مفاصل بدن را درگیر خود می کند. البته در مورادی ممکن است این بیماری در نواحی مختلفی از بدن از جمله چشم، ریه، قلب و رگ های خونی نیز مشاهده شود اما بیشتر در مفاصل دیده می شود.

بر خلاف آرتروز که موجب سایش و فرسودگی استخوان‌ها می‌شود، روماتیسم مفصلی با تاثیرگذاشتن بر پوشش داخلی مفاصل، باعث تورم دردناک شدن آنها می‌شود، که در نهایت می‌تواند منجر به فرسایش استخوان‌ها و دفورمیتی مفاصل گردد.

بیماری آرتروز یا ساییدگی مفصل

با افزایش سن غضروف ها نیز دچار فرسودگی و پیری می شوند که در این صورت گفته می شود بیماری آرتروز رخ داده است. از اصلی ترین ویژگی های بیماری آرتروز از بین رفتن غضروف مفصلی است. آرتروز یا استئوآرتریت از شایع ترین انواع بیماری های مفصلی که بیشتر مفصل بزرگ از جمله لگن و زانو را درگیر می کند.

نقرس

بیماری نقرس نوعی آرتریت است که به دنبال التهاب مفاصل رخ می دهد. بیماری نقرس باعث افزایش سطح اسید اوریک در جریان خون شده و همین انباشگی موجب التهاب مفصلی در نتیجه درد، قرمزی، تورم در مفصل می شود.

 

بیماری های مفصلی با چه نشانه هایی همراه هستند؟

علائم و نشانه های بیماری های مفصلی بسته به نوع و شدت آن متفاوت است. برای مثال ممکن است در یک دوره ای به صورت خود به خود ظاهر شده و سپس برطرف شود. و یا بیماری آرتریت روماتوئید که یکی از انواع بیماری های مفصلی است از خصوصیاتی برخوردار است که آن را از سایر بیماری های مفصلی متمایز می کند.

از شایع ترین علائم و نشانه های بیماری های مفصلی می توان به:

درد مفصل

عموما اغلب بیماری های مفصلی می توانند باعث درد مفصل شوند. به گونه ای می توان گفت درد مفصل یکی از رایج ترین علائم بیماری های مفصلی است که این درد بسته به نوع بیماری و آسیب دیدگی مفصل متفاوت است. همچنین در برخی بیماری ها در کنار درد مفصل، درد عضلانی و درد های استخوانی نیز مشاهده می شود.

البته همیشه درد های مفصل نشانه بیماری مفصلی نیست بلکه برخی مشکلات استخوان از جمله کشیدگی رباط، بیماری بورسیت، تاندونیت نیز در بروز این نوع درد ها دخیل هستند.

سفت و خشکی مفصل

به محدودیت در حرکت مفصل را خشکی مفصل می گویند. خارج شدن غضروف و مایع مفصلی از محل اصلی خود از مهم ترین دلایل خشکی مفصل است که در طی آن دامنه حرکتی بیمار محدود می شود.

نقرس، آرتریت روماتوئید، آرتروز از شایع ترین بیماری های مفصلی هستند که موجب خشکی و اختلال در حرکت دادن مفصل می شود.

تورم مفصل

به بزرگ شدن و افزایش حجیمی که مفصل در آن قرار دارد را تورم مفصل می گویند. افزایش مقدار مایع مفصل از شایع ترین علت بروز تورم مفصل است که عموما به دنبال اختلالاتی همچون آرتریت رخ می دهد. در برخی مواقع ممکن است بیمار در کنار تورم مفصل، قرمزی و گرمایی را در محل مفصل ملاحظه کند.

بیماری های مفصلی را چگونه می توان تشخیص داد؟

تشخیص بیماری های مفصلی معمولا با گرفتن یک شرح حال از علائم و یک معاینه پزشکی توسط پزشک ارتوپد تشخیص داده می شود.

در برخی موارد برای تشخیص بیماری های مفصل از تکنیک های تصویر برداری نیز استفاده می شود. ام آری، سی تی اسکن از پرکاربردترین روش های برای تشخیص بیماری های مفصلی هستند.

همچنین در برخی موارد پزشک ممکن است برای تشخیص علت دردها یا بیماری های مفصلی برای شما آزمایش خون، ادرار و یا مایع مفصلی تجویز کند.

 این آزمایش ها می تواند به تعیین علت بیماری شما کمک کنند. همچنین این آزمایش ها می توانند به رد کردن احتمال ابتلای شما به سایر بیماری های مشابه نیز کمک کنند.

 

آیا بیماری های مفصلی قابل درمان هستند؟

متاسفانه باید گفت هنوز برای درمان برخی از بیماری های مفصلی از جمله آرتریت، روماتیسم، درمان کامل و شفافی کشف نشده است. اما به کمک برخی روش های درمانی می توان دردهای حاصل از این بیماری را کاهش داد و انعطاف پذیری و حرکت را به مفصل بازگردانند. این درمان ها شامل:

درمان خانگی بیماری های مفصلی

 

درمان خانگی بیماری های مفصلی

 

همان طور که اشاره شد روش قطعی برای درمان بیماری های مفصلی وجود ندارد اما به کمک برخی روش ها می توان از شر درد ها و علائم آن خلاص شد. یکی از موثرترین روش ها در درمان بیمار یهای مفصلی، درمان خانگی و تغییر در سبک زندگی است که در بهبود دردهای ناشی از بیماری های مفصلی بسیار به شما کمک می کند. این روش ها شامل:

  • استراحت دادن به مفصل
  • کم کردن وزن بدن به منظور کاهش فشار وارده بر مفصل
  • استفاده از کمپرس های گرم و سرد برای کاهش درد و گرفتگی عضلات
  • انجام تمرینات و حرکات ورزشی به منظور تقویت ماهیچه ها
  • استفاده از عصا و وسایل کمکی برای کاهش درد های مفصلی 

دارو درمانی

استامینوفن، مسکن های قوی تر، داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی از رایجترین داروها برای کاهش درد ناششی از بیماری های مفصلی می باشند.

اینگونه دردها می توانند درد و التهاب را تا حد زیادی کاهش دهند. البته بیماران باید توجه داشته باشند مصرف بیش از حد این داروها ممکن است با عوارضی همچون ناراحتی معده، مشکلات قلبی، خونریزی و مشکلات کبدی همراه باشد.

 

فیزیوتراپی و کاردرمانی

فیزیوتراپی و کاردرمانی برای درمان بیماری های مفصلی شامل طیف گسترده ای از روش ها و تکنیک ها می باشد که از مهم ترین آنها می توان به:

ورزش درمانی

متخصص فیزیوتراپ به شما یکسری حرکات و تمرینات اصلاحی که در اصلاح وضعیت مفصل شما تاثیرگذار است را آموزش می دهد.

مگنت تراپی

مگنت تراپی یا مغناطیس درمانی یکی از روش های درمانی ایمن و کم عارضه مورد استفاده در فیزیوتراپی است که موجب تسکین درد و تسریع روند بهبودی بدن و ترمیم آسیب های مفصلی می شود.

مگنت تراپی با استفاده از امواج مغناطیسی و تاثیر بر بافت های آسیب دیده مفصل موجب کاهش درد بیمار می شود.

لیزر درمانی

لیزردرمانی درد و تورم مفصل های آسیب دیده را کاهش میدهد و همچنین برای بیماران مبتلا به آرتروز که دچار ساییدگی شده اند نیز می تواند بسیار تاثیرگذار باشد.

 

مطالب مشابه

علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟
علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟

با افزایش سن، درد زانو به‌طور طبیعی ایجاد می‌شود. بااین‌حال، سن تنها عامل پشت زانودرد نیست. امروزه حتی افراد 30 تا 40 ساله نیز درد زانو را تجربه می‌کنند که بیشتر به‌دلیل اضافه‌وزن و سبک زندگی کم‌تحرک است.

داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی
داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی

گاباپنتین به ندرت برای درمان آرتروز تجویز می‌شود. بااین‌حال، ممکن است زمانی تجویز شود که سایر داروها شکست خورده باشند، یا کسی نتواند سایر درمان‌های توصیه‌شده را مصرف کند.

غذاهای مضر برای آرتروز
غذاهای مضر برای آرتروز

اگر آرتروز دارید، باید بدانید رژیم غذایی تأثیر قابل توجهی بر سلامتی شما می‌گذارد. برخی غذاها مانند شکر، نمک، لبنیات و ... برای آرتروز مضر هستند و اغلب منجر به التهاب، تحریک بیماری و تشدید درد می‌شوند.

عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.
عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.

عدم درمان روماتیسم مفصلی اثرات گسترده‌ای بر روی بدن می‌گذارد. این بیماری علاوه بر مفاصل بر پوست، مغز، قلب و سایر نواحی نیز تأثیر می‌گذارد. در عین حال مصرف داروهای مختلف نیز می‌تواند عوارض جانبی دیگری در سراسر بدن ایجاد کند.

علت بیماری روماتیسم چیست؟
علت بیماری روماتیسم چیست؟

روماتیسم به علت های مختلف ازجمله افزایش سن، ژنتیک، رژیم غذایی نامناسب، عدم تحرک و ... اتفاق میفتد. آرتریت روماتوئید (روماتیسم) نوعی بیماری خودایمنی است که می‌تواند باعث درد، تورم و سفتی مفاصل شود.

بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی
بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی

قرص و دارو‌هایی که برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود نقش اساسی در کنترل پیشرفت و علائم این بیماری دارند. شروع درمان بلافاصله پس از تشخیص مؤثرتر است و بهترین مراقبت‌های پزشکی، ترکیبی از داروهای آرتریت روماتوئید با روش‌های درمانی دیگر است.

انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی
انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی

انواع بیماری‌های روماتیسمی بیماری‌هایی هستند که گروه‌های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ازنظر شدت در افراد مختلف به‌شکلی متفاوت بروز پیدا می کنند. اختلالات روماتیسمی به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شوند که در این مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی
حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی

تمرینات ورزشی برای اصلاح زانوی ضربدری به فرد در درمان پای ضربدری کمک می‌کند. این تمرینات به‌عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای اصلاح زانوی ضربدری در نظر گرفته می‌شود.

چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟
چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟

تنها راه کاهش درد آرتروز زانو مصرف دارو‌ها نیست. بلکه می‌توانید با تغییری اندک در سبک زندگی خود به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو و بهبود کیفیت زندگی کمک کنید.

آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟
آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟

آرتروز یا استئوآرتریت (OA) همیشه ارثی نیست، اما کارشناسان معتقدند ممکن است جزئی ژنتیکی وجود داشته باشد که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. درحالی‌که ژنتیک در افزایش خطر ابتلا به آرتروز نقش دارد، این بیماری ارثی نیست.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  • Mansour

    سلام خسته نباشید تقریبا دوماه مفصل مچ پای چپم ورم کرده ودر شدیدی موقع کار کردن دارم همچین این درد یه موقع هایی سراغ مچ پای راستم وزانووهام ووسط ارنج دستم که لمس میکنم هستش چه دارو هایی میتونم بخورم تا جلوگیری بشه هم برای دردش وهم برای جلوگیری از بیماری خودم نمیدونم چه بیماری هست ولی هرروز ورزش های کششی رو انجام‌میدن تا یکم بهتر بشه

    مدیر سایت

    خدا قوت این درد های شما ممکن از کمبود های ویتامنی ، ویتامین D ، کلسیم باشه.

  • razieh

    سلام و وقت بخیر من هفته پیش روی زانوم نشستم تا زمینو تمیز کنم اما موقع بلند شدن یه دفعه انگار زانوم پیچ خورد؛ ورم کرد و درد شدیدی گرفت. البته گاهی ورم و درد رو تجربه کرده بودم اما با خوردن ویتامین بی12 خیلی خوب شده بودم. الان خیلی بهتر شده با استراحت و خوردن داروی پین لیز اما هنوز هم کنار راست زانوی چپم بشدت گاهی درد میگیره و خیلی نمیتونم روش فشار بیارم، میشه لطفا بهم بگین چه اتفاقی براش افتاده؟

    مدیر سایت

    سلام خدا قوت احتمال داره چون تورم و درد داره آسیب مینیسک باشه و گاهی رباط صلیبی حتما باید ام آر آی زانو گرفته بشه

×