• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
شکستگی مچ پا - انواع شکستگی، نحوه تشخیص و درمان

شکستگی مچ پا - انواع شکستگی، نحوه تشخیص و درمان

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۲۱ دی ۱۴۰۲

شکستگی مچ پا درمان‌های مختلفی دارد که بسته به محل شکستگی و شدت آسیب آن، نحوه درمان توسط پزشک توصیه می‌شود. از این رو برای پیشگیری از بروز چنین عوارضی شما را به خواندن این مقاله دعوت می نمایم تا با ویژگی ها و علائم این عارضه بیشتر آشنا شوید.

آناتومی جامع مچ پا و نقش مهم آن در پاها

ساختار پا و مچ پا یکی از پیچیده ترین ساختارهای بدن هستند که حاوی انواع مختلفی از استخوان،رباط، تاندون و عضله می باشند.

مچ پا شامل سه استخوان است که به عضلات،تاندون ها و رباطها وصل می باشد. مچ پا مفصلی است که پا را به استخوان های پایینی پا متصل می کند و این امکان را به پا می دهد که به همه طرف حرکت کند.

همچنین از دیگر وظایف این مفصل این است که وزن بدن شما را تحمل می کند و هنگام راه رفتن، دویدن یا پریدن تحت تاثیر قرار می دهد.

همان طور که اشاره شد این استخوان ها قسمت پایین پا را به ساق پا متصل میکنند؛ در قسمت پایین پا دو استخوان به نامهای درشت نی(تیبیا) ونازک نی( فیبولا) وجود دارد. این استخوان ها به استخوان مچ پا یا تالوس در مفصل مچ پا وصل میشوند که امکان حرکت بالا و پایین را به پا میدهند.

اگر به ساختار مچ پای خود دقت کنید یک برآمدگی در آن می بینید که به آن قوزک می گویند. قوزک پا شامل سه نوع قوزک خارجی، داخلی و خلفی است که به قرار زیر می باشد:

  • قوزک خارجی، استخوان بیرونی مچ پا است که توسط انتهای دیستال فیبولا تشکیل شده است.
  • قوزک داخلی، استخوان داخلی مچ پا است که توسط انتهای دیستال تیبیا تشکیل شده است.
  • قوزک خلفی پا، بخش پشتی استخوان درشت نی را قوزک خلفی تشکیل می دهد.

شکستگی مچ پا چیست و چگونه ایجاد می شود؟

شکستگی مچ پا بعد از پیچ خوردگی مچ پا یکی از شایع ترین مصدومیت ها در اندام های تحتانی که در آن یک یا چند استخوانی که مفصل مچ پا را تشکیل می دهد؛ دچار شکستگی می شود.

شکستگی مچ پا از یک شکستگی ساده تا چندین شکستگی بزرگ که مانع از راه رفتن شما می شود متغییر است. به بیان ساده هر چقدر تعداد استخوان های دچار شکستگی بیشتر باشد مفصل ناپایداری تر می شود.

در برخی مواقع به دنبال شکستگی ممکن است رباط ها نیز آسیب ببینند در این صورت مچ پا دچار ناپایداری خواهد شد زیرا وظیفه رباط ها نگه داشتن استخوان ها و مفصل در حالت مناسب است.

 

عوامل و دلایل متعددی در آسیب دیدگی و در نهایت شکستگی مچ پا

 

عوامل و دلایل متعددی در آسیب دیدگی و در نهایت شکستگی مچ پا دخیل هستند اما به طور کلی سه علل عمده در بروز این نوع شکستگی دخیل است که شامل:

  • پیچ خوردن یا چرخش شدید و به یکباره مچ پا
  • زمین خوردن و سقوط از ارتفاع
  • وارد شدن ضربه شدید در حین حوادثی همچون تصادفات رانندگی
  • اشتباه قدم برداشتن
  • استفاده بیش از حد از استخوان

 

انواع شکستگی هایی مچ پا

شکستگی مچ پا را برحسب شدت و محل شکستگی به انواع مختلفی تقسیم می کنند. که این شکستگی ها شامل:

پیچ خوردگی شدید مچ پا

مفصل مچ پا که از استخوان درشت نی و نازک نی ساخته شده اشت به وسیله رباط ها نگه داشته می شود. در صورتی که این رباط ها آسیب ببیند؛ پیچ خوردگی شدید در مچ پا رخ می دهد که موجب ناپایداری مچ پا می گردد.

شکستگی قوزک خارجی پا

به شکستگی در انتهای استخوان نازک نی، شکستگی قوزک خارجی پا می گویند.

شکستگی قوزک داخلی پا

به شکستگی در استخوان درشت نی و بخش داخلی پای تحتانی را شکستگی قوزک داخلی می گویند.

شکستگی قوزک خلفی مچ پا

به شکستگی در قسمت پشتی استخوان درشت نی و هم سطح با مفصل مچ پا را شکستگی قوزک خلفی مچ پا می گویند.

شکستگی دو قوزکی و سه قوزکی

در صورتی که شکستگی در هر استخوان درشت نی و نازکی نی رخ دهد را شکستگی دو قوزکی و در مورادی که همراه با این شکستگی ها ناحیه پشتی استخوان مچ نیز آسیب ببیند به این شکستگی، شکستگی سه قوزکی می گویند.

شکستگی دو قوزکی و سه قوزکی

علائم شکستگی مچ پا

علائم شکستکی مچ پا همچون دیگر شکستگی ها با درد شدید در محل آسیب دیدگی همراه است و با تورم و ورم شدید در محل همراه است. البته شدت درد بسته به نوع و شدت آسیب دیدگی متغییر است. به طور کلی می توان علائم شکستگی مچ پا را اینگونه دسته بندی کرد:

  • احساس درد شدید بلافاصله پس از آسیب دیدگی
  • ورم یا متورم شدن محل آسیب دیدگی
  • کبودی و قرمز شدن محل آسیب دیدگی
  • حساسیت نسبت به لمس محل آسیب دیدگی
  • اختلال در راه رفتن به دلیل عدم تحمل توانایی وزن بدن در پای آسیب دیده
  • بدشکلی مچ پا خصوصا در مواردی که رباط ها نیز آسیب ببیند.

شکستگی مچ پا در فوتبال

آسیب دیدگی و شکستگی مچ پا از شایع ترین مصدومیت ها در فوتبال است که بیش از 70 درصد از بازیکنان را تحت تاثیر قرار می دهد و ورزشکاران باید هزینه قابل توجهی برای درمان این آسیب ها صرف کنند.

 همان طور که در قسمت علت شکستگی مچ پا توضیح دادیم اکثر شکستگی های مچ پا در نتیجه زمین خوردن و آسیب های توام با پیچ خوردگی مچ پا رخ می دهد به همین جهت ورزشکارن خصوصا فوتبالیست ها بیشتر در معرض ابتلا به این عارضه قرار دارند.

شکستگی مچ پا در فوتبال در نتیجه چرخش مچ پا به سمت داخل یا بیرون است. البته نباید این شکستگی ها را با پیچ خوردگی اشتباه گرفت. تشخیص سریع و به موقع شکستگی مچ پا در فوتبال بسیار اهمیت دارد زیرا در صورت عدم درمان به موقع عوارض زیادی را بر جای می گذارد.

برای شکستگی مچ پا چه باید کرد؟

برای درمان شکستگی مچ پا ابتلا باید تشخیص به درستی صورت بگیرد. مهم ترین ابزار برای تشخیص این نوع شکستگی بررسی تصاویر رادیوگرافی است. تصاویر بدست آمده از سی تی اسکن و ام آر آی بهترین روش ها برای تشخیص نوع شکستگی می باشند.

درمان شکستگی مچ پا بسته به محل شکستگی و شدت آن متفاوت است به همین جهت تشخیص دقیق آن بسیار اهمیت دارد. از جمله روش های درمان این نوع شکستگی شامل:

درمان پیچ خوردگی مفصل سندسموز مچ پا

بسته به میزان ناپایداری مچ پا، می‌توان این آسیب‌ها را بدون انجام عمل جراحی درمان کرد.

با این حال، این پیچ‌خوردگی‌ها نسبت به پیچ‌خوردگی‌های عادی مچ پا، به مدت زمان بیشتری برای بهبودی نیاز دارند. اما در صورتی که پیچ خوردگی با یک یا چند شکستگی استخوان همراه باشد؛ درمان آنها بدون عمل جراحی غیرممکن است.

درمان شکستگی قوزک خارجی مچ پا

در این نوع شکستگی استخوان نازک نی دچار شکستگی می شود و پزشک متخصص برای درمان آن از چنین روش هایی استفاده می کند:

در صورتی که شکستگی قوزک جابه جایی نداشته باشد و مچ پا پایدار باشد؛ برای درمان این نوع شکستگی مچ پای بیمار به مدت شش هفته توسط آتل یا گچ بی حرکت می مانند.

از روش جراحی در مورادی که قطعات شکسته شده استخوان به طور کامل جابه جا شده باشد و موجب ناپایداری مفصل شود استفاده می شود. در این صورت متخصص جراحی ارتوپد از پیچ و پلاک به منظور ثابت نگه داشتن استخوان استفاده می شود.

درمان شکستگی قوزک داخلی مچ پا

درمان شکستگی قوزک داخلی مچ پا نیز توسط شکستگی قوزک خارجی انجام می شود. یعنی نوع روش درمانی بسته به شدت آسیب دیدگی و پایداری مفصل تعیین می شود.

درمان شکستگی های دو قوزکی و سه قوزکی

در شکستگی های سه قوزکی هر سه قوزک داخلی و خارجی و خلفی شکسته شده اند. در شکستگی دو قوزکی نیز قوزک های داخلی و خارجی دچار شکستگی می شوند. این شکستگی ها ناپایدار بوده و ممکن است همراه با دررفتگی مچ پا دیده شوند.

درمان همه این نوع شکستگی ها عمل جراحی است مگر اینکه شرایط بیمار اجازه جراحی را ندهد. تثبیت استخوانی این شکستگی ها معمولا به توسط پیچ و پلاک صورت میگیرد.

 

راه رفتن بعد از شکستگی مچ پا

پس از شکستکی مچ پا بیمار به شش هفته زمان نیاز دارد تا شکستگی ها به طور کامل به هم جوش بخورد.

عموما اغلب بیماران پس از گذشت سه الی چهار ماه زمان نیاز دارند تا به فعالیت های قبلی بازگردد. بیمار در این دوران برای اینکه سریعتر به فعالیت های خود بازگردد و به راحتی بتواند همچون گذشته شروع به راه رفتن بکند باید چنین اقداماتی را انجام دهد:

 

راه رفتن بعد از شکستگی مچ پا

 

از قرار دادن وزن بدن بر روی پا آسیب دیده بپزهیزید؛ زیرا گذاشتن پا روی زمین و اعمال وزن روی اندام تحتانی پیش از بهبودی کامل می تواند موجب جابه جا شدن قطعات شکسته شده می شود.

حتما در روزهای اول پس از شکستگی، از یک آتل برای محافظت از ناحیه آسیب دیده مچ پا استفاده کنید تا در هنگام زمین گذاشتن پا دچار مشکل نشوید.

بازپروری و فیزیوتراپی پا و مچ پا بعد از شکستگی بسیار اهمیت دارد. به محض اینکه پزشک اجازه حرکت مچ پا را داد بیمار باید نرمش های خاصی را برای بدست آوردن دامنه حرکتی مفصل پا و بدست آوردن قدرت عضلاتی کافی در ناحیه ساق پا انجام دهد.


مطالب مشابه

داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی
داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی

گاباپنتین به ندرت برای درمان آرتروز تجویز می‌شود. بااین‌حال، ممکن است زمانی تجویز شود که سایر داروها شکست خورده باشند، یا کسی نتواند سایر درمان‌های توصیه‌شده را مصرف کند.

غذاهای مضر برای آرتروز
غذاهای مضر برای آرتروز

اگر آرتروز دارید، باید بدانید رژیم غذایی تأثیر قابل توجهی بر سلامتی شما می‌گذارد. برخی غذاها مانند شکر، نمک، لبنیات و ... برای آرتروز مضر هستند و اغلب منجر به التهاب، تحریک بیماری و تشدید درد می‌شوند.

عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.
عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.

عدم درمان روماتیسم مفصلی اثرات گسترده‌ای بر روی بدن می‌گذارد. این بیماری علاوه بر مفاصل بر پوست، مغز، قلب و سایر نواحی نیز تأثیر می‌گذارد. در عین حال مصرف داروهای مختلف نیز می‌تواند عوارض جانبی دیگری در سراسر بدن ایجاد کند.

علت بیماری روماتیسم چیست؟
علت بیماری روماتیسم چیست؟

روماتیسم به علت های مختلف ازجمله افزایش سن، ژنتیک، رژیم غذایی نامناسب، عدم تحرک و ... اتفاق میفتد. آرتریت روماتوئید (روماتیسم) نوعی بیماری خودایمنی است که می‌تواند باعث درد، تورم و سفتی مفاصل شود.

بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی
بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی

قرص و دارو‌هایی که برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود نقش اساسی در کنترل پیشرفت و علائم این بیماری دارند. شروع درمان بلافاصله پس از تشخیص مؤثرتر است و بهترین مراقبت‌های پزشکی، ترکیبی از داروهای آرتریت روماتوئید با روش‌های درمانی دیگر است.

انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی
انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی

انواع بیماری‌های روماتیسمی بیماری‌هایی هستند که گروه‌های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ازنظر شدت در افراد مختلف به‌شکلی متفاوت بروز پیدا می کنند. اختلالات روماتیسمی به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شوند که در این مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی
حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی

تمرینات ورزشی برای اصلاح زانوی ضربدری به فرد در درمان پای ضربدری کمک می‌کند. این تمرینات به‌عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای اصلاح زانوی ضربدری در نظر گرفته می‌شود.

چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟
چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟

تنها راه کاهش درد آرتروز زانو مصرف دارو‌ها نیست. بلکه می‌توانید با تغییری اندک در سبک زندگی خود به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو و بهبود کیفیت زندگی کمک کنید.

آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟
آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟

آرتروز یا استئوآرتریت (OA) همیشه ارثی نیست، اما کارشناسان معتقدند ممکن است جزئی ژنتیکی وجود داشته باشد که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. درحالی‌که ژنتیک در افزایش خطر ابتلا به آرتروز نقش دارد، این بیماری ارثی نیست.

آرتروز زانو از چه سنی شروع می‌شود؟
آرتروز زانو از چه سنی شروع می‌شود؟

سن ابتلا به آرتروز زانو به روش زندگی و ژنتیک بستگی دارد. افراد مسن‌تر، چاق یا افرادی که دچار آسیب‌دیدگی مفصل هستند بیشتر درمعرض خطر آرتروز قرار دارند اما این بیماری بر جوانان نیز تأثیر می‌گذارد.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×