• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
دوره نقاهت تعویض مفصل لگن - بهبودی چقدر طول می‌کشد؟

دوره نقاهت تعویض مفصل لگن - بهبودی چقدر طول می‌کشد؟

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۰۱ بهمن ۱۴۰۲

دوره نقاهت تعویض مفصل لگن بخش مهمی از روند درمان به شمار می رود و نتیجه یک عمل جراحی بستگی زیادی به مراقبت های پس از عمل در دوران نقاهت دارد. بیمار باید فعالیت های روزانه خود را به گونه ای تنظیم کند که باعث وارد آمدن فشار اضافی به مفصل لگن نشود و بدین ترتیب بیمار دوره نقاهت کوتاه تری خواهد داشت.

موفقیت جراحی تعویض مفصل لگن تنها به تجربه و توانایی پزشک جراح ارتوپد بستگی ندارد بلکه مراقبت و رعایت نکات ارائه شده توسط پزشک جراح در دوران نقاهت مهم ترین و تاثیر گذارترین قسمت درمان به شمار می رود و عدم مراقبت کافی باعث می شود نتیجه مطلوبی از جراحی به دست نیاورده و عواقب ناگواری متوجه بیمار بشود و شرایط را بدترکند. بیمار باید فعالیت های روزانه خود را به گونه ای تنظیم کند که باعث وارد آمدن فشار اضافی به مفصل لگن نشود و بدین ترتیب بیمار دوره نقاهت کوتاه تری خواهد داشت.

  • ممکن است پزشک جهت جلوگیری ازعوارض احتمالی و تسکین درد بیمار برای او داروهای مسکن و ضدالتهاب تجویز کند که مصرف صحیح و به موقع داروها تاثیر مثبتی در روند بهبودی بیمار دارد.علاوه بر آن پزشک استفاده از کمپرس یخ را نیز به شما پیشنهاد می کند.
  • استفاده از یک رژیم غذایی مناسب نیز از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد. سعی شود از مکمل های غذایی نیز استفاده کنید تا بافت های آسیب دیده شما سریعتر ترمیم یابند و خون از دست رفته بدن شما جبران شود.علاوه بر این بیمار باید طی روز مایعات کافی بنوشد تا بدن دچار کم آبی و بی حالی نشود.
  • مراقبت از ناحیه جراحی شده از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد .زیرا ورود عفونت از طریق شکاف ایجاد شده دراین محل میسر می باشد. پزشک برش ایجاد شده را با بخیه می دوزد و پانسمان می کند و زمان تعویض آن به طور مرتب باید طبق دستور پزشک صورت گیرد. زخم در روزهای اول کمی ترشحات آبکی دارد که باعث خیس شدن پانسمان می شود. به همین خاطر ضروری است که پانسمان به صورت منظم تعویض شود تا محل زخم خشک بماند. پس از قطع ترشحات تا زمانی که بخیه برداشته شود بهتر است که روی زخم با پانسمان پوشیده شود تا لباس باعث تحریک آن نشود. بخیه ها اگر جذبی نباشند معمولا پس از دو هفته برداشته می شوند. اگر ترشحات تا یک هفته ادامه پیدا کرد و متوقف نشد یا بودار و کدر رنگ شد حتما پزشک را در جریان قرار دهید.
  • پزشک جهت بازیابی قدرت کامل بیمار پس از جراحی تعویض مفصل لگن، او را به فیزیوتراپی ارجاع می دهد و جراحی لگن نسبت به دیگر اعمال جراحی نیاز به تعداد جلسات کمتری دارد.

 حتما بخوانید: تکنیک‌های فیزیوتراپی بعد از عمل تعویض مفصل زانو

دوره نقاهت و ریکاوری بعد از تعویض مفصل ران چقدر طول می کشد؟

توانبخشی شما ظرف 24 ساعت پس از جراحی آغاز می شود. اکثر بیماران تعویض مفصل لگن طی یک یا دو روز پس از جراحی، راه رفتن با عصا، واکر یا عصا را شروع می کنند. با گذشت روزها و پیشرفت بیمار، مسافت و دفعات پیاده روی افزایش خواهد یافت. به طور کلی بهبودی کامل بین دو تا هشت هفته طول می کشد که بستگی به سلامت عمومی بیمار و سایر عوامل دارد.

اگر جراحی تعویض کامل مفصل ران را توسط دکتر امین جواهری انجام داده اید:

  • بهبودی شما مستقیماً پس از عمل جراحی در بخش مراقبت پس از بیهوشی(ریکاوری) آغاز می شود، که تیم پزشکی شما درد شما را مدیریت می‌کند و بر لائم حیاتی‌تان نظارت می کند.
  • هنگامی که وضعیت شما از نظر متخصص بیهوشی پایدار بود، برای نظارت بر پیشرفت به بخش بستری منتقل خواهید شد.
  • افراد مناسب برای جراحی سرپایی در صورت لزوم مرخص خواهند شد.
  • به احتمال زیاد، پانسمان و لوله ای برای تخلیه روی لگن خود داشته باشید که یک روز بعد از جراحی برداشته می‌شود.
  • تیم مدیریت درد، داروهای شما را بررسی می کند و از یک رویکرد چند وجهی برای اطمینان از راحتی و تحرک شما در طول فرآیند توانبخشی استفاده می کند.
  • در عرض 24 ساعت توانبخشی با فیزیوتراپیست را شروع می‌کنید. درمانگر به شما کمک می‌کند بنشینید، از تخت خواب پایین بیایید و از تخت خارج شوید، راه رفتن و بالا رفتن از پله‌ها را با استفاده از واکر، عصا یا گاهی اوقات عصا تمرین کنید.
  • سپس فیزیوتراپی را در خارج از بیمارستان به مدت شش تا هشت هفته ادامه خواهید داد. پس از این دوره، اکثر بیماران قادر به انجام فعالیت های روزمره و بازگشت به ورزش هستند.

مراقبت های بعداز جراحی

 

مراقبتهای بعد از عمل تعویض مفصل لگن

همانطور که در مبحث مراقبت های بعد از تعویض مفصل لگن بیان شده است؛ رعایت نکات ایمنی و بهداشتی می تواند مانند سدی محکم در مقابل ایجاد عوارض نامطلوب بعد از این جراحی درمانی عمل کند.

به طوری که احتمال ایجاد عوارض نامطلوبی مانند؛ عفونت و یا شکستن مفصل تعویض شده با رعایت دقیق مراقبت های بعد از این عمل جراحی، به طرز قابل توجهی تحت کنترل گرفته و کاهش می یابد.

از جمله مهم ترین نکات ضروری و محدودیت ها پس از جراحی تعویض مفصل لگن شامل:

  • استفاده از کفش مناسب باعث کاهش فشار روی مفصل ران می شود. بدین ترتیب کفشی به پا کنید که پس از جذب نیرو آن را به طور متناسب تقسیم کرده و از اعمال فشار روی یک نقطه از بدن جلوگیری شود.
  • از انجام هرنوع حرکت شدید که منجر به فشار آمدن به مفصل ران می شود پرهیز کنید.
  •  از خم شدن به جلو هنگامی که روی تختخواب یا صندلی نشسته اید جدا خودداری شود.
  •  راه رفتن بعد از جراحی تعویض مفصل زانو به کمک واکر باید انجام شود و در طول این دوران باید از انجام فعالیت هایی نظیر بالا و پایین رفتن مکرر از پله ها، ایستادن های طولانی مدت و کوه نوردی که موجب کشش و فشار مفاصل ران و لگن می شود. خودداری شود.

 حتما بخوانید: بالا رفتن از پله‌ها بعد از تعویض مفصل لگن

راه رفتن پس از جراحی تعویض مفصل لگن

معمولا اغلب بیماران پس از جراحی تعویض مفصل ران قادر هستند با عصا یا واکر راه بروند و می توانند پس از چند هفته آن ها را کنار بگذارند. بیمار چند ماه پس از جراحی هنگام راه رفتن می لنگد که این حالت به مرور برطرف خواهد شد.

لنگیدن بیمار به علت ضعف عضلات اطراف لگن و ران می باشد که با انجام تمرینات ورزشی و نرمش هایی که پزشک و فیزیوتراپ ارائه می دهند این عضلات مجدد تقویت شده و لنگش بیمار بهبود پیدا می کند.

در رابطه با بازگشت بیمار به محل کار خود باید گفت که این موضوع بستگی به شغل وی و میزان فعالیت بدنی بیمار در محل کار دارد و معمولا سه تا شش ماه زمان نیاز است تا بیمار بتواند به محل کار خود بازگردد.

راه رفتن پس از جراحی تعویض مفصل لگن

راه رفتن در دوران نقاهت جراحی تعویض مفصل لگن

  • از نشستن روی مبل  و صندلی های کوتاه بپرهیزید و پاهای خود را روی هم نیندازید.
  •  در صورت امکان از کوله پشتی برای حمل وسایل و اجسام سنگین استفاده کنید و بدین ترتیب فشار ناشی از آن را در دو طرف بدن توزیع کنید.
  • پس از جراحی و تا پایان عمر خود از سرویس بهداشتی فرنگی استفاده کنید.
  • پزشک و پرستار اطلاعات کافی در مورد استحمام را به بیمار آموزش خواهند داد. در حمام و سرویس بهداشتی از دمپایی مناسب استفاده کنید تا مانع لیز خوردن شما بشود. همچنین سعی کنید تا هنگامی که به طورکامل مستقل نشدید هنگام استحمام ازاعضای خانواده کمک بخواهید.
  •  برای رانندگی بعد از جراحی تعویض مفصل لگن نیز عجله نداشته باشید. پزشک در این مورد تصمیم می گیرد و زمانی که درد شما به طور کامل برطرف شده باشد و قادر باشید بدون عصا یا واکر به تنهایی راه بروید به شما اجازه رانندگی داده می شود. همچنین داروهایی که استفاده می کنید ممکن است روی هوشیاری وعکس العمل سریع شما تاثیرات منفی داشته باشد.
  • هنگام بالا و پایین رفتن از پله ها نیز ازعصا یا واکر استفاده کنید و بیشتر وزن خود را روی دستان خود بیندازید.تا زمانی که پزشک اجازه نداده نباید عصا را کنار بگذارید.
  •  نحوه خوابیدن بعد از جراحی تعویض مفصل لگن بسیار اهمیت دارد. جهت رفتن به تختخواب و خوابیدن ، اول پای جراحی شده را روی تخت بگذارید و سپس پای سالم را روی تخت قرار دهید. اگر به صورت طاقباز خوابیده اید پاهای خود را با کمی فاصله از هم قرار دهید و چنانچه اگر به پهلو می خوابید بک بالش میان پاهای خود قرار دهید. این کار مانع دررفتن مفصل مصنوعی می شود.
  •  برای پایین آمدن از تخت نیز خود را لبه تخت بکشید و ابتدا به آرامی پای جراحی شده و سپس پای سالم را پایین تخت بگذارید. توجه داشته باشید که ارتفاع تخت نباید کوتاه باشد. دراین صورت از تشک اضافی روی تخت استفاده کنید تا ارتفاع تخت تنظیم شود.

 

انجام فعالیت های ورزشی

پس از انجام جراحی تعویض مفصل لگن بیمار نباید تصور کند که عدم تحرک و فعالیت باعث بهبودی او و ماندگاری مفصل مصنوعی می شود. بلکه انجام فعالیت های روزمره و ورزش های سبک باعث تقویت و حفظ قدرت عضلات شده و به بهبود مفاصل کمک می کند. بیمار طبق دستور پزشک معمولا بعد از 6 تا 8 هفته از جراحی اجازه دارد. ورزش هایی مانند شنا را انجام دهد که بسیار مفید می باشد. پیاده روی سطوح هموار نیز بسیار موثر می باشد.

در این قسمت نمونه ای از برنامه های حرکتی بعد از جراحی آرتروپلاستی لگن قرار داده شده است:

 

 

همچنین دوچرخه سواری نیز ورزش مناسبی برای این بیماران به حساب می آید. در مقابل ورزش هایی مانند تنیس، بدمینتون و فوتبال به دلیل نیرویی که به لگن وارد می شود مناسب این بیماران نمی باشد.

سعی شود از بلند کردن اجسام سنگین در وضعیت های نادرست نیز خودداری شود.

تمرینات ورزشی مخصوص درد لگن که درادامه به آن ها می پردازیم تمریناتی هستند که پس از جراحی و با مشورت پزشک می توانید آن ها را انجام دهید و در صورت احساس درد در زمان انجام تمرینات پزشک خود را در جریان قرار دهید.

 

1-تقویت عضلات ساق پا

به پشت دراز کشیده و پاهای خود را صاف کنید و دست ها را طرفین بدن خود قراردهید.عضلات شکم خود را منقبض کرده و ضمن اینکه انگشتان پای خود را عقب می کشید پاشنه خود را به زمین فشاردهید. این حالت را چند ثانیه نگه دارید و مجدد تکرار کنید.

 

2-تقویت عضلات چهار سر ران

به صورت طاقباز بخوابید و پاهای خود را به صورت صاف و دست ها را نیز در طرفین بدن قرار دهید. ضمن منقبض کردن عضلات شکم، انحنای پشت زانوی خود را به زمین بفشارید و انگشتان پای خود را عقب بکشید. این وضعیت را چند ثانیه حفظ کرده و رها کنید و مجدد  تکرار کنید.

 

3-خم شدن از لگن

به پشت خوابیده و زیر زانوی پای جراحی شده خود یک حوله لوله شده قرار دهید. ضمن اینکه انگشتان شما به سمت بالا هستند پاشنه پای عمل شده را به سمت باسن خود کشیده  و چند ثانیه نگه دارید.

 

4-تقویت عضلات نشیمنگاه

به صورت طاقباز خوابیده و پاهای خود را صاف کنید. در حالی که عضلات شکم خود را منقبض می کنید انگشتان پای خود را به عقب بکشید و عضلات باسن را نیز منقبض کرده و رها کنید.

 

5-خم کردن لگن

به پشت دراز کشیده و پای جراحی شده خود را کمی خم کنید و چند ثانیه این حالت را حفظ کنید. در حین انجام این تمرین شست پای خود را بالا نگه دارید.

 

6-صاف کردن پا از لگن

تکیه گاه پشتی صندلی را با دو دست خود محکم گرفته  و وزن بدن خود را روی پای سالم بیندازید. سپس پای جراحی شده را به آرامی در حالی که صاف است به عقب برده و بعد از چند ثانیه به حالت اول برگردانید.

 

7-نزدیک کردن پاها به یکدیگر

به صورت طاقباز دراز بکشید و در حالتی که پاهای شما کاملا صاف است شصت خود را به بالا بکشید و پای خود را به آرامی به طرفین برده و به حالت اول برگردانید.

 

8-دورکردن پاها از یکدیگر

با اعمال وزن خود روی پای سالم بایستید و پای جراحی شده را به آرامی از بدن خود دور کنید.

 

9-حرکت مچ پا

بلافاصله پس از جراحی بیمار می تواند مچ پای خود را به جلو و عقب حرکت دهد یا بچرخاند.

 

10-صاف نگه داشتن زانو

در حالی که روی صندلی نشسته اید و کف پاهای شما روی زمین قراردارد، پای جراحی شده را به آرامی بالا بیاورید تا زانو مستقیم شود. این حالت را چند ثانیه حفظ کرده و مجدد انجام دهید.

 

زمان مراجعه به پزشک جراح ارتوپد بعد از جراحی تعویض مفصل لگن

پس از عمل جراحی و درمان بیمار، لازم است که او هر چند وقت به طور منظم به پزشک مراجعه کند تا پزشک ضمن معاینه و بررسی وضعیت بیمار از عملکرد صحیح مفصل مصنوعی نیز اطمینان حاصل کند. زیرا ممکن است مسائلی برای مفصل مصنوعی به وجود آمده باشد که بدون علائم بوده و بیمار نیز متوجه آن نشده باشد. مراجعه به پزشک در مراحل اولیه در روند درمان می تواند موثر باشد و اگر بیمار صبر کند تا در صورت بروز علائم و یا درد به متخصص رجوع کند ممکن است زمان را از دست داده و به نتیجه دلخواه نیز نرسد. بنابراین جهت جلوگیری از این وضعیت ضروری است که بیمار در فواصل زمانی منظمی مراجعه به پزشک داشته باشد و معاینات لازم و در صورت لزوم عکسبرداری جهت بررسی های لازم انجام شود.


مطالب مشابه

بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی
بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی

قرص و دارو‌هایی که برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود نقش اساسی در کنترل پیشرفت و علائم این بیماری دارند. شروع درمان بلافاصله پس از تشخیص مؤثرتر است و بهترین مراقبت‌های پزشکی، ترکیبی از داروهای آرتریت روماتوئید با روش‌های درمانی دیگر است.

انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی
انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی

انواع بیماری‌های روماتیسمی بیماری‌هایی هستند که گروه‌های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ازنظر شدت در افراد مختلف به‌شکلی متفاوت بروز پیدا می کنند. اختلالات روماتیسمی به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شوند که در این مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی
حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی

تمرینات ورزشی برای اصلاح زانوی ضربدری به فرد در درمان پای ضربدری کمک می‌کند. این تمرینات به‌عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای اصلاح زانوی ضربدری در نظر گرفته می‌شود.

چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟
چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟

تنها راه کاهش درد آرتروز زانو مصرف دارو‌ها نیست. بلکه می‌توانید با تغییری اندک در سبک زندگی خود به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو و بهبود کیفیت زندگی کمک کنید.

آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟
آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟

آرتروز یا استئوآرتریت (OA) همیشه ارثی نیست، اما کارشناسان معتقدند ممکن است جزئی ژنتیکی وجود داشته باشد که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. درحالی‌که ژنتیک در افزایش خطر ابتلا به آرتروز نقش دارد، این بیماری ارثی نیست.

آرتروز زانو از چه سنی شروع می‌شود؟
آرتروز زانو از چه سنی شروع می‌شود؟

سن ابتلا به آرتروز زانو به روش زندگی و ژنتیک بستگی دارد. افراد مسن‌تر، چاق یا افرادی که دچار آسیب‌دیدگی مفصل هستند بیشتر درمعرض خطر آرتروز قرار دارند اما این بیماری بر جوانان نیز تأثیر می‌گذارد.

مراقبت بعد از جراحی پارگی مینیسک زانو
مراقبت بعد از جراحی پارگی مینیسک زانو

یکی از نکات مهم بعد از عمل جراحی مینیسک، مراقبت از زانو برای تسریع روند بهبودی و موفقیت کامل در عمل جراحی است. درواقع استراحت و رعایت نکات بهداشتی در طول دوره نقاهت تأثیر قابل توجهی بر پیشرفت بیمار می‌گذارند.

صدا دادن زانو بعد از عمل تعویض مفصل
صدا دادن زانو بعد از عمل تعویض مفصل

صدا دادن زانو یکی از عوارض جانبی بسیار طبیعی عمل تعویض مفصل زانو است. صدایی که می‌شنوید به احتمال زیاد ناشی از قسمت‌های فلزی یا پلاستیکی مفصل تعویض‌شده زانو است.

استفاده از زانوبند (بریس) بعد از جراحی زانو
استفاده از زانوبند (بریس) بعد از جراحی زانو

استفاده از زانوبند بعد از عمل تعویض مفصل زانو به موارد فردی و توصیه‌های پزشک بستگی دارد. انواع مختلف زانوبند با جنس‌های مختلف و عملکردهای منحصربه‌فرد طراحی شده‌اند که پزشک با توجه به شرایط بیمار یکی از آن‌ها را پیشنهاد می‌دهد

دامنه حرکتی بعد از تعویض مفصل لگن
دامنه حرکتی بعد از تعویض مفصل لگن

دامنه حرکتی لگن توسط مفصل گوی و کاسه‌ای (مفصل توپی) که از استخوان ران (فمور) و لگن تشکیل شده است، تعیین می‌شود. عمل جراحی تعویض مفصل لگن به بهبود دامنه حرکتی کمک می‌کند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×