• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
علت صدا دادن مفصل زانو

علت صدا دادن مفصل زانو

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۰۱ بهمن ۱۴۰۲

صدا دادن مفصل زانو یا تق تق زانو در اغلب موارد به علت‌های طبیعی است و مشکلی ایجاد نمی کند؛ مگر اینکه این صداها با درد همراه باشند؛ در این صورت درد مفاصل بدن خطرناک است.

یکی از دغدغه های اصلی افراد جوان صدا دادن زانوها يا همان تق تق زانوهاست. این عارضه یکی از شکایت های بسیار شایع خصوصا در افراد جوانی است که در مورد سلامتی زانوهای خود نگران هستند.

 

آیا صدا دادن مفصل زانو طبیعی است؟

صدا دادن مفصل زانو یا تق تق زانو در اغلب موارد طبیعی هستند و مشکلی ایجاد نمی کنند؛ ممکن است شما نیز در طول روز صداهای متفاوتی از مفاصل بدن بشنوید؛ این صداها بیشتر شبیه تق تق و ساییده شدن دو چیز بر روی هم می باشد.

در اغلب موارد اینگونه صداها طبیعی بوده و ناشی از موارد زیر می‌باشند:

 

 حرکت تاندون ها و رباط ها در مفصل

 برای اینکه دو استخوان در کنار یکدیگر حرکت کنند باید وضعیت تاندون ها و رباط ها تغییر جهت دهد با تغییر جهت دادن این اجزای مفصل، استخوان ها می توانند به راحتی در کنار یکدیگر حرکت می کنند؛ با هر بار باز و بسته شدن مفصل هر کدام از این تاندون ها و رباط ها به جلو و عقب حرکت می‌کند که این کار با ایجاد صداهایی در استخوان ایجاد همراه است.

اینگونه صدا ها در مفصل طبیعی هستند و مشکل را برای فرد ایجاد نمی کند. ممکن است شما در هنگام شنیدن چنین صداهایی نگران شوید اما اگر این صداها با دردی همراه نباشد جای هیچ نگرانی نیست و به دنبال کشیدگی رباط ها ایجاد می شود.

 

خروج حباب و گازهایی از مفصل 

در تمام مفصل های بدن برای اینکه سطوح مفصل راحتتر در کنار یکدیگر حرکت کنند مایعی به نام مایع سینوویال قرار دارد که این مایع با لغزنده کردن سطوح مفصل حرکت مفصل ها را تسهیل می بخشد.

در درون تمام این مایع گازهایی به صورت محلول وجود دارد؛ زمانی که شما مفاصل بدن خود را به حرکت در می آورید حجم داخل مفصل افزایش می‌یابد تا دو مفصل در کنار یکدیگر فاصله بگیرند.

با انجام این کار یعنی کاهش فشار درون مایع مفصلی حباب های گازی در درون مفصل خارج می شوند که با خارج شدن این حباب ها از درون مفصل با صداهایی همراه است که شما این صدا ها را به صورت تق تق و خرد شدن می‌شونید.

پس اگر فقط از صدا دادن زانو رنج می برید و سایر علایم مانند درد، ورم،اشکال در خم و راست کردن زانو یا اختلال راه رفتن وجود ندارد خیلی نگران نباشید.

صدا دادن مفصل زانو چه زمانی خطرناک است؟

همان طور که مشاهدهد کردید در اغلب موارد صدا دادن مفصل زانو نگران کننده نیست مگر اینکه این صداها با درد همراه باشند؛ در این صورت درد مفاصل بدن خطرناک است که از مهم ترین دلایل صدا دادن مفاصل بدن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

صدا دادن مفصل زانو

 

آرتروز مفصل

آرتروز زانو یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مفصلی است که سالیانه میلیون‌ها نفر در دنیا به آن مبتلا می شوند.

بیماری آرتروز نتیجه تخریب غضروف هاست؛ بدین صورت که با افزایش سن غضروف های مفصلی از بین میروند فاصله غضروفی کم می‌شود و نتیجه آن ساییده شدن استخوان ها بر روی یکدیگر است.

صدا دادن مفصل در هنگام راه رفتن از شایع ترین نشانه های بیماری آرتروز زانو است که با درد و ناراحتی شدید همراه است.

 

نرمی کشکک زانو

نرمی کشکک زانو یا کندرومالاسی یک عارضه ترسناک مربوط به زانو است که در طی آن غضروف های قرار گرفته در ناحیه پشتی کشکک زانو نرم و آسیب پذیر می شوند. عارضه نرمی کشکک زانو زمانی سبب بروز صداهایی در مفصل زانو میشود که استخوان کشک بر روی استخوان مجاور ساییده شود.

صدا دادن مفصل زانو به همراه متورم شدن و درد زانو از مهمترین نشانه های نرمی کشکک زانو است که این دردها در هنگام بالا رفتن از پله ها و تغییر وضعیت دادن شدید می شود.

 

 پارگی مینیسک مفصل

مینیسک بافت های محکمی در مفصل زانو هستند که در حفظ پایداری و به حرکت در آوردن مفصل زانو نقش اساسی ایفا می کند. مینسیک ها بافت های شبه غضروفی هستند که به مراتب محکم تر از غضروف ها بوده و با خاصیت ارتجاعی که دارند وظیفه جذب کننده شوک را برعهده دارند.

پارگی مینیسک زانو عارضه ای است که به دنبال وارد شدن یک ضربه شدید به زانو ایجاد می شود؛

با آسیب دیدن مینیسک زانو، مایع زیادی در مفصل زانو تجمع می یابد که همین عامل موجب صدا دادن مفصل زانو در هنگام راه رفتن می شود.

 

راه های جلوگیری از صدا دادن زانو

  1. خم کردن زانوبه صورت مطلوب
  2. استقامت درساق پا باعث استقامت زانو وهمسترینگ و کاهش صدا دادن و تق تق زانو می شود.
  3. بهبود تحرک لگن با کشش آن و تمرينات كششی
  4. بهبود حرکت مچ پا
  5. خوردن غذاهای سالم حاوی كلسيم و ويتامين د
  6. کاهش فشار روی مفصل زانو (باهر بار قدم برداشتن 7مرتبه وزن بدن روی زانو ایجاد می شود که در صورت اضافه وزن باعث صدا دادن زانو می شود.)
  7. جلوگیری از انجام فعالیت هایی که باعث آسیب رسیدن به زانو می شود.
  8. استفاده از محافظ و باندهای کشی برای زانو هم می تواند به شما کمک کند.

 

به خاطر داشته باشید که در صورتی که تق تق زانو با درد ، ورم يا اختلال در حركات زانو همراه باشد، جاي نگراني هست و نیاز به درمان دارد. حتما باید برای تشخیص علت آن به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید تا برنامه درمانی مناسبی را برای شما تجویز کند.

برای رسیدن به هدف و درمان باید علت دقیق بروز صدا دادن زانو مشخص شود. متخصص ارتوپد کسی است که می تواند برای تشخیص علت بیماری به شما کمک کند او به صورت فیزیکی شما را معاینه می کند و در صورت نیاز انجام تست های دیگری را توصیه می کند.

 

انجام دادن این تست ها می تواند به پزشک برای تشخیص دلایل پنهان ایجاد تق تق زانو کمک کند. زمانیکه علت صدا دادن زانو مشخص شد، پزشک برای شما داروهایی را تجویز می کند و به شما توصیه میکند برای برگشت به حالت طبیعی تمرینات خاصی را انجام دهید و در صورت لزوم اقدامات جراحي زانو ،را درنظر ميگيرد.

صدا دادن زانو

 

درمان صدا دادن مفصل زانو

بسیاری از ما صداهای زیادی را از مفاصل خصوصا مفصل زانو و ران می شنویم و همان طور که  مشاهده کردید موارد زیادی هستند که باعث بروز چنین صداهایی می شوند.

خشک و سفت شدن مفصل زانو از جمله دلایلی که باعث بروز ساییدگی و در نهایت ایجاد صدا در مفصل می شود. که این عارضه را می توان به کمک ورزش و حرکات ورزشی تسکین داد.

درمان صدا دادن مفاصل بدن بستگی به علت آن دارد؛ اگر این صداها به دلیل یک مشکل جدی ایجاد شده باشد در این صورت متخصص ارتوپد با انجام معایناتی علت صدا دادن مفاصل را تشخیص می دهد و بر مبنای آن روش درمانی را تعیین می کند. از جمله روش های درمان صدا دادن مفاصل بدن عبارت‌اند از:

 

استراحت کردن

در صورتی که علت صدا دادن مفاصل، وارد شدن آسیب به زانو باشد در این صورت با استراحت کردن می توانید صدای مفصل را کم کنید.

اما استراحت مطلق به هیچ عنوان پیشنهاد نمی شود زیرا استراحت مطلق باعث ضعیف شدن عضلات درگیری می شود.

 

درمان صدا دادن مفصل زانو با ورزش

ورزش کردن می توانید عضلات آسیب دیده مجاور را تقویت کنید از این رو با تقویت کردن عضلات می توانید از بروز صداهای غیر طبیعی جلوگیری کنید.

البته ورزشکاران باید به صدای مفاصل توجه کافی داشته باشند زیرا شاید صدای مفاصل یک ضایعه واقعی باشد که این ضایعه خطرناک است. که در اغلب موارد به پارگی تاندون زانو و نرمی کشکک زانو دلالت دارد.

صدا دادن مفصل زانو

 

با انجام ورزش های زیر نظر پزشک متخصص می توانید صدا دادان مفاصل زانو را درمان کنید:

  • ورزش آزاد کردن ساق پا
  • آزاد سازی عضلات خم کننده مفصل ران
  • حرکات اسکات برای تقویت قسمت داخلی ران

 

ماساژ درمانی

ماساژ با تاثیری که در تحریک جریان خون و شل شدن عضلات دارد باعث احساس آرامش بعد از ماساژ می شود. با ماساژ دادن شما می تواند خون بیشتری را به مفصل های بدن برسانید تا از این رو فشارهای عصبی روی زانو و صداهای مفصل را کاهش دهید.

 

جراحی

در اغلب موارد صدا دادن مفاصل بدن را می توان با درمان های ساده و کم تهاجمی تسکین داد. اما در صورتی که علت درد صدا دادن مفصل، اختلالاتی نظیر نرمی کشکک زانو و درررفتگی مفصل زانو باشد در این صورت تنها راه درمان صدا دادن مفاصل بدن انجام عمل جراحی است. جراح ارتوپد با کمک روش های جراحی، به درمان علت صدا  دادن زانو می پردازد.

 

راه های جلوگیری از صدا دادن زانو

  • خم کردن زانوبه صورت مطلوب
  • استقامت درساق پا باعث استقامت زانو وهمسترینگ و کاهش صدا دادن و تق تق زانو می شود.
  • بهبود تحرک لگن با کشش آن و تمرينات كششی
  • بهبود حرکت مچ پا
  • خوردن غذاهای سالم حاوی كلسيم و ويتامين د
  • کاهش فشار روی مفصل زانو (باهر بار قدم برداشتن 7مرتبه وزن بدن روی زانو ایجاد می شود که در صورت اضافه وزن باعث صدا دادن زانو می شود.)
  • جلوگیری از انجام فعالیت هایی که باعث آسیب رسیدن به زانو می شود.
  • استفاده از محافظ و باندهای کشی برای زانو هم می تواند به شما کمک کند.

مطالب مشابه

بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی
بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی

قرص و دارو‌هایی که برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود نقش اساسی در کنترل پیشرفت و علائم این بیماری دارند. شروع درمان بلافاصله پس از تشخیص مؤثرتر است و بهترین مراقبت‌های پزشکی، ترکیبی از داروهای آرتریت روماتوئید با روش‌های درمانی دیگر است.

انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی
انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی

انواع بیماری‌های روماتیسمی بیماری‌هایی هستند که گروه‌های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ازنظر شدت در افراد مختلف به‌شکلی متفاوت بروز پیدا می کنند. اختلالات روماتیسمی به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شوند که در این مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی
حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی

تمرینات ورزشی برای اصلاح زانوی ضربدری به فرد در درمان پای ضربدری کمک می‌کند. این تمرینات به‌عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای اصلاح زانوی ضربدری در نظر گرفته می‌شود.

چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟
چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟

تنها راه کاهش درد آرتروز زانو مصرف دارو‌ها نیست. بلکه می‌توانید با تغییری اندک در سبک زندگی خود به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو و بهبود کیفیت زندگی کمک کنید.

آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟
آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟

آرتروز یا استئوآرتریت (OA) همیشه ارثی نیست، اما کارشناسان معتقدند ممکن است جزئی ژنتیکی وجود داشته باشد که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. درحالی‌که ژنتیک در افزایش خطر ابتلا به آرتروز نقش دارد، این بیماری ارثی نیست.

آرتروز زانو از چه سنی شروع می‌شود؟
آرتروز زانو از چه سنی شروع می‌شود؟

سن ابتلا به آرتروز زانو به روش زندگی و ژنتیک بستگی دارد. افراد مسن‌تر، چاق یا افرادی که دچار آسیب‌دیدگی مفصل هستند بیشتر درمعرض خطر آرتروز قرار دارند اما این بیماری بر جوانان نیز تأثیر می‌گذارد.

مراقبت بعد از جراحی پارگی مینیسک زانو
مراقبت بعد از جراحی پارگی مینیسک زانو

یکی از نکات مهم بعد از عمل جراحی مینیسک، مراقبت از زانو برای تسریع روند بهبودی و موفقیت کامل در عمل جراحی است. درواقع استراحت و رعایت نکات بهداشتی در طول دوره نقاهت تأثیر قابل توجهی بر پیشرفت بیمار می‌گذارند.

صدا دادن زانو بعد از عمل تعویض مفصل
صدا دادن زانو بعد از عمل تعویض مفصل

صدا دادن زانو یکی از عوارض جانبی بسیار طبیعی عمل تعویض مفصل زانو است. صدایی که می‌شنوید به احتمال زیاد ناشی از قسمت‌های فلزی یا پلاستیکی مفصل تعویض‌شده زانو است.

استفاده از زانوبند (بریس) بعد از جراحی زانو
استفاده از زانوبند (بریس) بعد از جراحی زانو

استفاده از زانوبند بعد از عمل تعویض مفصل زانو به موارد فردی و توصیه‌های پزشک بستگی دارد. انواع مختلف زانوبند با جنس‌های مختلف و عملکردهای منحصربه‌فرد طراحی شده‌اند که پزشک با توجه به شرایط بیمار یکی از آن‌ها را پیشنهاد می‌دهد

دامنه حرکتی بعد از تعویض مفصل لگن
دامنه حرکتی بعد از تعویض مفصل لگن

دامنه حرکتی لگن توسط مفصل گوی و کاسه‌ای (مفصل توپی) که از استخوان ران (فمور) و لگن تشکیل شده است، تعیین می‌شود. عمل جراحی تعویض مفصل لگن به بهبود دامنه حرکتی کمک می‌کند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×