• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
ورم مفصل - علائم، علل ایجاد و روش های درمان آن

ورم مفصل - علائم، علل ایجاد و روش های درمان آن

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۰۵ تیر ۱۳۹۹

ورم مفصل هر ساله گریبانگیر تعداد زیادی از افراد می شود که این عارضه بیشتر در اثر التهاب و تخریب مفصل ایجاد می شود و می تواند بر تمام اجزای مفصل اثر بگذارد.

دلایل ورم مفصل

ورم مفصل زمانی اتفاق می افتد که مایعی که مفصل را احاطه کرده؛ زیاد شود و مفصل بزرگتر از حالت طبیعی نشان دهد. ورم مفصل علاوه بر اینکه باعث می شود مفصل بزرگتر به نظر برسد موجب بروز دردهایی در مفصل می شود که همین مورد مشکلات و محدودیت هایی برای بیمار به وجود می آورد.

مایع مفصلی همان آب مفصل است که در درون تمام مفاصل بدن وجود دارد. وظیفه اصلی این مایع لغزنده کردن سطوح مفصلی است که نقش مهمی در حرکت کردن مفصل ایفا می کند. پس به صورت طبیعی در درون تمام مفاصل بدن مایعی وجود دارد اما مقدار آن کم و محدود می باشد.

اما برخی بیماری ها و آسیب های مفصلی هستند که موجب ترشح بیش از حد مایع مفصلی می شوند. از مهم ترین اختلالات و بیماری هایی که موجب ورم مفاصل می شوند عبارت‌اند از:

  • عفونت های ویروسی، چرکی در مفصل
  • بیماری متابولیک  همچون نقرس
  • روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید
  • آرتروز یا ساییدگی مفصل

مهم ترین اختلالات و بیماری هایی که موجب ورم مفاصل می شوند

در اغلب موارد ورم مفاصل به عنوان یک هشدار سیستم ایمنی است که در موارد بیماری های عفونی ظاهر می شود. البته همیشه عفونت و بیماری آرتریت موجب افزایش مایع درون مفصل و ورم مفاصل نمی گردد و عوامل و اختلالات زیادی هستند که در بروز این عارضه دخیل هستند:

علائم و نشانه های ورم مفصل

مفصل محلی است که دو استخوان در کنار یکدیگر قرار گرفته و امکان حرکت استخوان را فراهم می آورد. در اطراف تمام مفصل های بدن پرده بافتی کلفت پوشانده شده است که به آن کپسول مفصلی می گویند.

مایع مفصلی از درون این ناحیه از مفصل ترشح می شود و در صورتی که آسیب به مفصل وارد شود بدن در طی یک واکنش طبیعی برای جبران آسیب دیدگی میزان مایع مفصلی را افزایش می دهد و نتیجه آن تغییر سایز دادن مفصل یا ورم مفصل است.

ورم مفصل علاوه بر افزایش حجم با چنین نشانه هایی همراه است:

  • سرخی و احساس گرمای شدید در ناحیه ورم مفصل
  • کاهش دامنه حرکتی و محدود شدن حرکات مفصل
  • تورم همراه با درد در مفصل
  • خشک و سفت شدن مفاصل بدن

عواملی که خطر ورم مفصل را تشدید می کند

با اینکه انواع بیماری ها و اختلالات می تواند ورم مفصل را در پی داشته باشد اما برخی عوامل هستند که خطر ابتلا به ورم را افزایش می دهند.که این عوامل شامل:

 

عواملی که خطر ورم مفصل را تشدید می کند

 

سابقه خانوادگی ابتلا به ورم مفصل

این بدانید اگر یکی از اعضای خانواده شما به بیماری های مفصلی و در پی آن ورم مفصل دچار شود؛ شما نیز در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارید.

فعالیت های ورزشی سنگین

با آنکه ورزش می تواند باعث نرم و منعطف شدن مفصل شود و احتمال آسیب دیدگی را به حداقل برساند اما برخی حرکات ورزشی هستند که فشار زیادی را بر مفصل وارد می کنند و موجب آسیب دیدن مفصل در نهایت ورم مفصل می شوند.

بالا رفتن سن

هر چقدر سن بالاتر می رود احتمال اینکه بیشتر در معرض خطر ورم مفصل قرار بگیرید؛ بیشتر است زیرا خطر ابتلا به بیماری آرتریت، آرتروز و نقرس با افزایش سن افزایش می یابد.

جنسیت

متاسفانه باید گفت خانم ها به دلیل جسه بدنی ضعیف و مفصل های ضعیف زودتر در معرض آسیب دیدگی و ورم قرار می گیرند. البته در برخی بیماری ها همچون نقرس که باعث ورم مفاصل می شود؛ عکس این موضوع صدق می کند.

آسیب دیدگی های قبلی مفصل

در صورتی که آسیب دیدگی های قبلی به درستی درمان نشود؛ بر شدت آسیب دیدگی افزوده می شود و بیمار بیشتر در معرض ورم مفصل قرار می گیرد.

اضافه وزن و چاقی

چاقی و اضافه وزن با فشاری که بر مفصل های بدن از جمله زانو، لگن وارد می کند. خطر ابتلا به بیماری های مفصلی از جمله آرتروز را افزایش می دهد.

 

راهکارهای خانگی برای کم کردن ورم مفاصل

از آنجایی که ورم مفصل عملکرد و انعطاف پذیری مفصل را کاهش می دهد از این رو هر چه سریعتر باید تحت درمان قرار بگیرید. ورم مفصل متوسط را می توان در خانه با راهکارهای خانگی درمان کرد. از جمله راهکارهای خانگی برای درمان ورم مفصل می توان به:

سرد کردن مفصل ورم کرده

کمپرس یخ برای کاهش سرعت جریان خون در نتیجه فروکش کردن ورم و درد مفصل می تواند بسیار موثر است. البته استفاده درست و مناسب از یخ بسیار اهمیت دارد زیرا منجر به تشدید درد و بدتر شدن ورم مفصل می شود.

بی حرکت کردن مفصل با باندهای کشی

باندهای کشی، باندهای قابل انعطافی هستند که حالت کشانی دارند و با ایجاد فشار موضعی، فشار را از روی مفصل بر می دارند. این باندها وظیفه  فشرده سازی قسمت آسیب دیده را برعهده دارد و بدین طریق باعث کنترل تورم و کاهش درد بیمار می شود.

بالا نگه داشتن مفصل ورم کرده

شما می توانید در هنگام استراحت مفصل آسیب دیده را بالا نگه دارید. بالا نگه داشتن مفصل ورم کرده در کاهش ورم و التهاب مفصل بسیار تاثیرگذار است.

درمان ورم مفصلی با خارج کردن مایع سرنگ

روش های درمان ورم مفاصل

همان طور که ملاحظه کردید؛ عوامل و بیماری های مختلفی در بروز تورم مفصل دخیل است؛ از این رو درمان این عارضه باید بر اساس علت آن انجام شود. البته این روش های درمانی زمانی بکار می رود که راهکارهای خانگی بی تاثیر باشد. از جمله روش های درمان ورم مفصل می توان به:

مصرف داروهای ضدالتهاب

داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی همچون ایبروفن و داروهای کورتیکواستروئید نظیر پردنیزون از جمله داروهایی هستند که برای تسکین درد تجویز می شوند.

خارج کردن مایع مفصلی با سرنگ

در صورت که ورم مفصل تنها با تورم و افزایش حجم همراه باشد در این صورت پزشک ارتوپد مایع اضافی را با استفاده از سوزن تخلیه می کند.

جراحی سینوویکتومی

از روش جراحی سینوویکتومی در مورادی که بافت سینوویال بیش از حالت طبیعی رشد کند و بدین طریق مایع مفصلی بیش از حد تولید شود استفاده می شود تا بدین صورت بافت اضافی از مفصل خارج شود.

همچنین در مورادی که استخوان اضافی در اطراف مفصل ایجاد شود و باعث بروز محدودیت شود در این صورت نیز بیمار نیاز به جراحی خواهد داشت.


مطالب مشابه

علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟
علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟

با افزایش سن، درد زانو به‌طور طبیعی ایجاد می‌شود. بااین‌حال، سن تنها عامل پشت زانودرد نیست. امروزه حتی افراد 30 تا 40 ساله نیز درد زانو را تجربه می‌کنند که بیشتر به‌دلیل اضافه‌وزن و سبک زندگی کم‌تحرک است.

داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی
داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی

گاباپنتین به ندرت برای درمان آرتروز تجویز می‌شود. بااین‌حال، ممکن است زمانی تجویز شود که سایر داروها شکست خورده باشند، یا کسی نتواند سایر درمان‌های توصیه‌شده را مصرف کند.

غذاهای مضر برای آرتروز
غذاهای مضر برای آرتروز

اگر آرتروز دارید، باید بدانید رژیم غذایی تأثیر قابل توجهی بر سلامتی شما می‌گذارد. برخی غذاها مانند شکر، نمک، لبنیات و ... برای آرتروز مضر هستند و اغلب منجر به التهاب، تحریک بیماری و تشدید درد می‌شوند.

عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.
عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.

عدم درمان روماتیسم مفصلی اثرات گسترده‌ای بر روی بدن می‌گذارد. این بیماری علاوه بر مفاصل بر پوست، مغز، قلب و سایر نواحی نیز تأثیر می‌گذارد. در عین حال مصرف داروهای مختلف نیز می‌تواند عوارض جانبی دیگری در سراسر بدن ایجاد کند.

علت بیماری روماتیسم چیست؟
علت بیماری روماتیسم چیست؟

روماتیسم به علت های مختلف ازجمله افزایش سن، ژنتیک، رژیم غذایی نامناسب، عدم تحرک و ... اتفاق میفتد. آرتریت روماتوئید (روماتیسم) نوعی بیماری خودایمنی است که می‌تواند باعث درد، تورم و سفتی مفاصل شود.

بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی
بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی

قرص و دارو‌هایی که برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود نقش اساسی در کنترل پیشرفت و علائم این بیماری دارند. شروع درمان بلافاصله پس از تشخیص مؤثرتر است و بهترین مراقبت‌های پزشکی، ترکیبی از داروهای آرتریت روماتوئید با روش‌های درمانی دیگر است.

انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی
انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی

انواع بیماری‌های روماتیسمی بیماری‌هایی هستند که گروه‌های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ازنظر شدت در افراد مختلف به‌شکلی متفاوت بروز پیدا می کنند. اختلالات روماتیسمی به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شوند که در این مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی
حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی

تمرینات ورزشی برای اصلاح زانوی ضربدری به فرد در درمان پای ضربدری کمک می‌کند. این تمرینات به‌عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای اصلاح زانوی ضربدری در نظر گرفته می‌شود.

چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟
چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟

تنها راه کاهش درد آرتروز زانو مصرف دارو‌ها نیست. بلکه می‌توانید با تغییری اندک در سبک زندگی خود به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو و بهبود کیفیت زندگی کمک کنید.

آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟
آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟

آرتروز یا استئوآرتریت (OA) همیشه ارثی نیست، اما کارشناسان معتقدند ممکن است جزئی ژنتیکی وجود داشته باشد که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. درحالی‌که ژنتیک در افزایش خطر ابتلا به آرتروز نقش دارد، این بیماری ارثی نیست.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×