• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
پیشگیری از پوکی استخوان - 10 روش برای جلوگیری از پوکی استخوان

پیشگیری از پوکی استخوان - 10 روش برای جلوگیری از پوکی استخوان

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۰۱ تیر ۱۳۹۹

برای پیشگیری از پوکی استخوان روش های ساده زیادی وجود دارد که با عمل به آنها می توان از ابتلا به این بیماری در امان بمانیم. شما را به خواندن این مقاله دعوت می نمایم تا با انواع روش جلوگیری از پوکی استخوان آشنا شوید.

پوکی استخوان یا استئوپروز بیماری است که در پی آن استخوان ها ضعیف و شکننده می شود و قدرت خود را از دست می دهند. پوکی استخوان زمانی اتفاق می افتد که بین فرآیند تشکیل استخوان جدید و جذب استخوان قدیمی تعادلی وجود نداشته باشد. شاید این تعریف کمی برای شما سخت و کنگ باشد از این رو برای درک بهتر این موضوع لازم است کمی با فرآیند ساخت استخوان آشنا شوید.

آیا بیماری پوکی استخوان قابل پیشگیری است؟

 

ترمیم و بازسازی استخوان یک فرآیند مادام العمر است که در پی آن بافت استخوان قدیمی یا بالغ شده تخریب می شود و جای خود را به بافت استخوانی جدید می دهد. به چنین فرآیندهایی تجزیه و بازسازی استخوان ها می گویند که نقش مهمی در سلامت استخوان ها ایفا می کند.

در صورتی که اختلالی در فرآیندی تجزیه و بازسازی استخوان ها ایجاد شود در این صورت تراکم استخوان کم شده و فرد به بیماری پوکی استخوان دچار می شود.

زمانی که شما جوان هستید سرعت ساخت و بازسازی سلول های جدید از تجزیه آنها بیشتر است؛ لذا تراکم استخوان نیز افزایش می یابد. اما با بالا رفتن سن سرعت تخریب سلول ها بیشتر از بازسازی آن می شود از این رو تراکم استخوان کم شده و فرد به پوکی استخوان دچار می شود.

اما سوال مهمی که در این قسمت بیان می شود این است که آیا راهی برای به تاخیر افتادن این فرآیند وجود دارد تا بدین طریق بتوان از پوکی استخوان پیشگیری کرد؟

خوشبختانه بیماری پوکی استخوان از جمله اختلالاتی است که با اصلاح شیوه زندگی و مصرف برخی مواد غذایی مناسب و مورد نیاز استخوان میتوان از آن پیشگیری کرد . شما را به خواندن ادامه این مقاله دعوت می نمایم تا با روش های پیشگیری از پوکی استخوان آشنا شوید.

 

فرایند تجزیه و بازسازی استخوان

راه های جلوگیری از پوکی استخوان در یائسگی

یائسگی یک پدیده طبیعی است که در تمام خانم ها اتفاق می افتد. اما نکته قابل توجه ای که در این دوران بسیار آزارهنده است و مشکلات متعددی را به وجود می آورد؛ کم شدن سطح استروژن خون است.

همان طور که می دانید وجود هورمون استروژن به همراه کلسیم برای ساخت بافت های استخوانی ضروری است با فرارسیدن زمان یائسگی میزان این هورمون به طور چشمگیری کاهش می یابد و همین امر سبب می شود استخوان ها به تدریج تحلیل رفته و تراکم خود را از دست بدهند که نتیجه چنین فرآیندی ابتلا به پوکی استخوان در دوران یائسگی است.

خانم های عزیز برای پیشگیری از پوکی استخوان در دوران یائسگی باید به یکسری نکات توجه نمود تا احتمال ابتلا به این بیماری را به حداقل رساند.:

 

راه های جلوگیری از پوکی استخوان در یائسگی

 حتما بخوانید: علائم پوکی استخوان

مصرف لبنیات

مصرف روزانه 3تا 4سهم از گروه شیر و مواد مبنی، بخش عمده ای از کلسیم مورد نیاز استخوان را تامین می کند. همچنین در کنار مصرف لبنیات برای تامین کلسیم مورد نیاز بدن می توانید از موادغذایی حاوی کلسیم همچون انواع مغزها، حبوبات و سبزی های برگی همچون کلم نیز استفاده کنید.

مصرف موادغذایی حاوی منیزیم

منیزیم نیز از جمله مواد معدنی است که در استحکام استخوان ها نقش بسیار مهمی دارد؛ بادام زمینی، فندوق، گردو، نخود و انواع ماهی ها سرشار از منیزیم می باشد.

مصرف ویتامین دی

شما برای جذب بیشتر کلسیم نیاز به ویتامین دی دارید؛ این ویتامین را می توانید از نور خورشید و منابع غذایی همچون زرده تخم مرغ، جگر و ماهی بدست آورد. همچنین خانم ها باید توجه داشته باشند در دوران یائسگی از مصرف نوشابه های گازدار و کافیئن دار خودداری کنند زیرا این مواد از جذب کلسیم جلوگیری می کند.

امتناع از استعمال سیگار

سیگار کشیدن با کاهش سطح هورمون استروژن خون ارتباط مستقیمی دارد. از این رو پیشنهاد می شود برای اینکه شانس ابتلا به پوکی استخوان در دوران یائسگی را کاهش دهید؛ از سیگار کشیدن بپرهیزد.

ورزش کردن

ورزش کردن یکی از موثرترین روش ها برای افزایش جذب کلسیم توسط استخوان ها و استخوان سازی است و همین عامل تا حد زیادی ابتلا به پوکی استخوان را به تاخیر می اندازد.

برای جلوگیری از پوکی استخوان چه بخوریم؟

زمانی می توان از بیماری پوکی استخوان در دوران پیری پیشگیری کنیم که استخوان های قوی و سالمی داشته باشیم؛ استخوان های قوی و سالم نیاز به مواد مغذی دارند. کلسیم و ویتامین دی دو ماده مغذی ضروری برای سلامت استخوان ها هستند که تراکم استخوان ها را تامین می کنند.

البته بغیر از این دو ماده ،مواد معدنی دیگری برای رشد و استحکام استخوان وجود دارد که در ادامه به بررسی تمامیه این موارد می پردازیم.

 

برای جلوگیری از پوکی استخوان چه بخوریم؟

 

کلسیم

کلسیم یکی از اصلی تری منابع طبیعی است که در پیشگیری از پوکی استخوان شهرت دارد. زیرا استخوان ها برای تقویت و محکم کردن خود به کلسیم احتیاج دارند.

کلسیم به میزان فراوانی در محصولات لبنی همچون شیر، ماست و پنیر یافت می شود. اما در صورتی که قادر به استفاده از این مواد نیست می توانید از منابع غذایی دیگری همچون مغز های خوراکی، سبزیجات پررنگ برای تامین این ماده استفاده کنید.

ویتامین دی

همان طور که اشاره شد استخوان به طور دائم در حال تغییر و تحول و نوشدن است؛ بنابراین برای انجام این فرآیند نیاز به مواد مغذی و آلی دارد. ویتامین دی یکی از دیگر مواد مغذی مهم برای استخوان ها است که نقش مهمی در سلامت استخوان ایفا می کند. همچنین وجود ویتامین دی در جذب کلسیم بسیار ضروری است.

ویتامین c

ویتامین سی در افزایش استحکام استخوان ها و شکل گیری کلاژن بسیار مهم است. به گونه ای گفته می شود این ویتامین فرآیند شکل گیری و رشد بافت استخوان را برای حفاظت از اسکلت بندی بدن تحریک می کند.

ویتامین K

 این ویتامین به بدن در تولید پروتئین هایی که برای سلامت استخوان ها ضروری است؛ کمک می کند. همچنین با تاثیری که در فرآیندهای بدن دارد مقدار کلسیم دفع شده از بدن را کاهش می دهد.

پتاسیم

با اینکه پتاسیم در حفظ سلامت عضلات بسیار تاثیرگذار است اما به حفظ سلامت استخوان ها نیز کمک می کند. همچنین این ماده معدنی می تواند اسید هایی که موجب از بین رفتن کلسیم می شوند را خنثی کند. موز، توت فرنگی، پرتقال، انبه و... از مهم ترین منابع پتاسیم هستند که برای سلامت استخوان ها تاثیرگذارند.

منیزیم

منیزیم یک ماده معدنی مهم است که در بسیاری از واکنش های بدن تاثیرگذار است. منیزیم یک ماده معدنی ضروری بوده و کمبود آن می تواند مانع تعادل ویتامین دی و کلسیم در استخوان ها شود.

پیشگیری از پوکی استخوان با ورزش

هر چقدر میزان فعالیت بدنی شخصی کمتر باشد تراکم استخوان ها نیز کاهش می یابد. از این رو با انجام فعالیت ورزشی مستمر سلول های استخوانی بیشتر تحریک می شوند تا استخوان های بیشتر ساخته شود و تراکم استخوانی بیشتر شود.

بهترین فعالیت ورزشی برای پیشگیری از پوکی استخوان عبارتند از:

ورزش هایی که تحمل وزن بالایی دارند

ورزش هایی همچون پیاده روی سریع، دویدن و ایروبیک از جمله تمریناتی هستند که باعث تقویت تراکم استخوانی می شود. از آنجایی که این نوع ورزش ها به صورت ایستاده انجام می شوند، بدین منظور استخوان های فرد را وادار به مقاومت در برابر نیروی جاذبه ی زمین می کنند.

تمرینات سبک بدون وزنه

یوگا، پیلاتس از جمله تمرینات ورزشی سبک بدون وزنه هستند که به تقویت عضلات بدن کمک بزرگی می کنند. این قبیل نرمش ها با تاثیری که در حفظ تعادل ایفا می کند موجب افزایش استقامت عضلات نیز می شود.

ورزش های قدرتی و استقامتی

همان طور که از نام این نوع ورزش ها مشخص است این قبیل ورزش ها باعث افزایش مقاومت بدن در نهایت افزایش مقامت استخوان ها می شود. اینگونه تمرین ها عموما به کمک لوازم ورزش همچون کش، وزنه دستی و .. انجام می شود.

ورزش نه تنها در پیشگیری از پوکی استخوان تاثیرگذار است بلکه در درمان این عارضه نیز بسیار موثر است. از این رو زنان یائسه ای که مشکل پوکی استخوان دارند می توانند با ورزش کردن و انجام فعالیت های شدید، استقامت استخوان های خود را افزایش دهند.

در میان ورزش ها، شنا کردن یا ورزش های آبی از جمله ورزش های بی خطر برای افرای است که مشکل پوکی استخوان دارند. انجام این نوع ورزش ها درد مفاصل و اختلالات حرکتی را در افراد مبتلا به پوکی استخوان کاهش می دهد.


مطالب مشابه

علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟
علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟

با افزایش سن، درد زانو به‌طور طبیعی ایجاد می‌شود. بااین‌حال، سن تنها عامل پشت زانودرد نیست. امروزه حتی افراد 30 تا 40 ساله نیز درد زانو را تجربه می‌کنند که بیشتر به‌دلیل اضافه‌وزن و سبک زندگی کم‌تحرک است.

داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی
داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی

گاباپنتین به ندرت برای درمان آرتروز تجویز می‌شود. بااین‌حال، ممکن است زمانی تجویز شود که سایر داروها شکست خورده باشند، یا کسی نتواند سایر درمان‌های توصیه‌شده را مصرف کند.

غذاهای مضر برای آرتروز
غذاهای مضر برای آرتروز

اگر آرتروز دارید، باید بدانید رژیم غذایی تأثیر قابل توجهی بر سلامتی شما می‌گذارد. برخی غذاها مانند شکر، نمک، لبنیات و ... برای آرتروز مضر هستند و اغلب منجر به التهاب، تحریک بیماری و تشدید درد می‌شوند.

عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.
عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.

عدم درمان روماتیسم مفصلی اثرات گسترده‌ای بر روی بدن می‌گذارد. این بیماری علاوه بر مفاصل بر پوست، مغز، قلب و سایر نواحی نیز تأثیر می‌گذارد. در عین حال مصرف داروهای مختلف نیز می‌تواند عوارض جانبی دیگری در سراسر بدن ایجاد کند.

علت بیماری روماتیسم چیست؟
علت بیماری روماتیسم چیست؟

روماتیسم به علت های مختلف ازجمله افزایش سن، ژنتیک، رژیم غذایی نامناسب، عدم تحرک و ... اتفاق میفتد. آرتریت روماتوئید (روماتیسم) نوعی بیماری خودایمنی است که می‌تواند باعث درد، تورم و سفتی مفاصل شود.

بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی
بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی

قرص و دارو‌هایی که برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود نقش اساسی در کنترل پیشرفت و علائم این بیماری دارند. شروع درمان بلافاصله پس از تشخیص مؤثرتر است و بهترین مراقبت‌های پزشکی، ترکیبی از داروهای آرتریت روماتوئید با روش‌های درمانی دیگر است.

انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی
انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی

انواع بیماری‌های روماتیسمی بیماری‌هایی هستند که گروه‌های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ازنظر شدت در افراد مختلف به‌شکلی متفاوت بروز پیدا می کنند. اختلالات روماتیسمی به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شوند که در این مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی
حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی

تمرینات ورزشی برای اصلاح زانوی ضربدری به فرد در درمان پای ضربدری کمک می‌کند. این تمرینات به‌عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای اصلاح زانوی ضربدری در نظر گرفته می‌شود.

چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟
چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟

تنها راه کاهش درد آرتروز زانو مصرف دارو‌ها نیست. بلکه می‌توانید با تغییری اندک در سبک زندگی خود به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو و بهبود کیفیت زندگی کمک کنید.

آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟
آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟

آرتروز یا استئوآرتریت (OA) همیشه ارثی نیست، اما کارشناسان معتقدند ممکن است جزئی ژنتیکی وجود داشته باشد که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. درحالی‌که ژنتیک در افزایش خطر ابتلا به آرتروز نقش دارد، این بیماری ارثی نیست.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×