متخصص ارتوپد
متخصص ارتوپد کیست؟
متخصص ارتوپدی پزشکی است که در زمینه درمان و تشخیص آسیب ها و اختلالات استخوان ها، مفاصل و لیگمان ها، تاندون و عضلات تخصص دارد از این رو به متخصصین ارتوپد، متخصص و جراح استخوان و مفاصل نیز گفته می شود.
همه ما برای یکبار هم که شده در طول زندگی خود به دردهای استخوانی، عضلانی یا مفاصل دچار شده ایم. در صورتی که با هر نوع دردی در مفصل و اسکلتی سر و کار دارید؛ یک متخصص ارتوپدی می تواند در این زمینه به شما کمک کند.
برخی افراد گمان می کنند دکتر ارتوپد تنها در زمینه درمان شکستگی استخوان تخصص دارد؛ اما اینگونه نیست و این پزشکان در زمینه مشکلاتی مفصلی همچون آرتریت و آرتروز نیز تخصص دارند.
دکتر ارتوپد از دو طریق جراحی و غیر جراحی به درمان اختلالات و مشکلات مفصلی می پردازد.
بدین صورت به که این پزشکان برای درمان ضایعات و اختلالاتی نظیر، آسیبهای ستون فقرات، آسیبهای ورزشی، بیماریهای دژنراتیو، عفونتها، تومورها و اختلالات مادرزادی هم از روش جراحی و هم غیر جراحی استفاده میکند.
امروزه به دلیل کم شدن تحرک افراد، نه تنها افراد مسن در معرض ابتلا به دردهای اسکلتی قرار دارند بلکه جوانان نیز در خطر ابتلا به چنین اختلالاتی هستند؛ به همین جهت نیاز افراد به متخصص ارتوپد بالاتر رفته. از طرف دیگر ارتوپدی شاخه های متعددی دارد این پزشکان می تواند کارهای مختلفی را انجام دهند.
از این رو دانستن وظایف و مشخصات متخصص ارتوپد بسیار اهمیت دارد که ما در این مقاله به طور مفصل به بررسی آن می پردازیم.
درمان مشکلات اسکلتی دست و پا توسط متخصص ارتوپد
اصلی ترین وظایف متخصص ارتوپد
همان طور که اشاره شد متخصص ارتوپد با تخصص و دانشی که در زمینه اختلالات اسکلتی و عضلانی دارد به درمان و تشخیص چنین اختلالاتی می پردازد. این وظایف شامل:
- تشخیص درست علت درد بیمار
- تصمیم گیری مناسب برای انتخاب بهترین روش درمان
- انتخاب بهترین روش جراحی برای درمان مشکلات اسکلتی
- نظارت بر حال بیمار پس از جراحی
اما از آنجایی که اسکلت و عضلات بدن بخش عظیمی از ساختار بدن را تشکیل می دهند. از این رو شاید برخی افراد به طور دقیق ندانند برای درمان چه بیمار هایی باید نزد دکتر ارتوپد بروند.
سیستم حرکتی از مجموعه استخوان ها، عضلات، تاندون ها، لیگمان ها، مفاصل و بافت های همبند ساخته شده است که با قرار گرفتن در کنار یکدیگر ساختار اسکلتی بدن را تشکیل می دهند.
درمان و تشخیص مشکلات زانو توسط متخصص ارتوپدی
از شایع ترین بیماری ها و اختلالاتی اسکلتی که برای درمان آن باید نزد متخصص ارتوپد برویم شامل:
- اختلالات و دردهای مربوط به دست و پاها
- اختلالات مربوط به ستون فقرات
- مشکلات مربوط به لگن و ران پا
- بیمار ها و اختلالات مرتبط با زانو و اجزای اطراف آن
- اختلالات اسکلتی در کودکان
- مشکلات اسکلتی مادرزادی
- آسیب های ورزشی
- تومور های سیستم حرکتی
به علت پیشرفت علم پزشکی، رشته ارتوپدی نیز به انواع مختلفی تقسیم می شود و بیشتر متخصصین ارتوپدی فعالیت کاری خود را در یک زیر شاخه قرار داده اند. زیرا این کار باعث می شود یک پزشک در زمینه خاصی علم و تجربه بیشتری داشته باشد.
بدین صورت که یک پزشک ارتوپد پس از گذاراندن دوره چهار ساله دوره تخصص ارتوپدی و قبولی در امتحان بورد تخصصی در یکی از این شاخه ها تخصص می گیرد.
از این رو درمان های گوناگونی توسط متخصص ارتوپد انجام می گیرد که از شایع ترین آنها می توان به:
- درمان دردهای مفصلی
- درمان انواع آرتروز مفصلی
- جااندازی انواع شکستگی
- انجام انواع جراحی های مفصل که از مهم ترین آنها می توان به تعویض مفصل اشاره کرد.
- انجام جراحی بسته مفصل همچون جراحی آرتروسکوپی مفصل
- انجام جراحی برای ترمیم عصب ها و تاندون ها
تشخیص مشکلات زانو توسط متخصص ارتوپدی
بهترین متخصص ارتوپدی چه ویژگی هایی دارد؟
پس از آشنایی با وظایف متخصص ارتوپد، حالا بهتر است کمی با ویژگی بهترین متخصص ارتوپد آشنا شوید تا راحتر بتوانید پزشک مورد نظر خود را انتخاب کنید. انتخاب بهترین متخصص ارتوپدی یکی از مهم ترین تصمیماتی که شما برای درمان مشکلات مفصلی می گیرید.
اولین قدم برای پیدا کردن یک پزشک و متخصص ارتوپد خوب کمک گرفتن از اطرافیان و افرادی که توسط یک دکتر ارتوپد ویزیت شده اند می باشد. البته اینترنت و گوگل نیز در این زمینه کمک زیادی به شما می کند.
شما می توانید با سرچ و تحقیق در اینترنت به لیستی از پزشکان متخصص ارتوپد دست یابید که به دلیل فعالیت های درمانی مختلف و نتایج خوبی که در درمان انواع بیماری ها داشته اند؛ مورد توجه خبرگزاریها، سایت ها ، انجمن های گفتگو و کاربران واقع شده اند.
برای انتخاب بهترین متخصص ارتوپد چنین ویژگی ها را در نظر بگیرید:
داشتن تجربه کافی
داشتن تجربه و تبحر کافی یکی از مهم ترین ویژگی هایی است که در شناسایی یک پزشک خوب می تواند به شما کمک کند؛ زیرا تجربه از اصلی ترین عواملی است که در روند بهبودی سریعتر بیمار نتیجه بسزایی دارد. برای اطلاع از تجربه و مهارت یک پزشک می تواند سوابق پزشکی آن را از مراجعه کنندگان و کسانی که توسط این پزشک ویزیت شده اند بدست بیاورید.
داشتن تخصص کافی و آشنایی با تکنیک های روز پزشکی
به روز بودن اطاعات یک پزشک و آشنا بودن به جدیدترین تکنیک های جراحی بسیار اهمیت دارد. یک پزشک این اطلاعات را می تواند با شرکت در کنگره های علمی و گذراندن دوره های تکمیلی در خارج یا داخل کشور بدست بیاورد. این دوره ها تحت عنوان دوره های فلوشیپ و فوق تخصص از آن یاد می شود.
درمان شکستگی های استخوان توسط متخصص ارتوپدی
خوش اخلاق بودن و اخلاق مداری پزشک
خوش اخلاق بودن و اخلاق مداری متخصص ارتوپد امری است که در برخورد با انواع افراد مختلف بسیار مهم است.
چون بیمار در این مرحله از زندگی در حالت اضطرار نسبی به سر می برد و به خاطر دردهایی که به آن دچار شده است به عجز و ناتوانی خود پی برده است، لذا از پزشک توقع دارد که با او با خوش اخلاقی رفتار کند، چون بیمار علاوه بر مداوای جسمانی به کمک روحی و روانی نیز نیازمند است.
به همین خاطر هنگامی که بیماری به پزشک مراجعه می کند نیاز به آرامش دارد، از این رو پزشک با آرامش و خوش اخلاقی خود می تواند این آرامش را به بیمار انتقال دهد.
چون فقط دارو باعث بهبودی بیمار نمی شود، بلکه خوش اخلاقی پزشک تاثیر بسزایی بر روح و روان بیمار می گذارد.
توانایی در انجام جراحی های سخت
به طور قطع می توان گفت بهترین متخصص ارتوپد کسی است که توانایی انجام سخت ترین جراحی های را دارد. و سعی می کند جراحی را انتخاب کند که عوارض کمتری را بر جای بگذارد.
برای مثال جراحی تعویض مفصل لگن به دو صورت قدامی و خلفی انجام می شود؛ اما با اینکه جراحی تعویض مفصل به روش قدامی کمی سخت و مشکل است اما عوارض کمتری را بجای می گذارد.
از این رو یک متخصص ارتوپد خوب سختی این جراحی را به جان می خرد تا بیمار پس از جراحی به عوارض کمتری دچار شود.
جراحی بخش مهمی از فعالیت یک متخصص ارتوپد است که موفقیت آمیز بودن آن در بهبودی حال بیمار بسیار تاثیرگذار است. پس در صورتی که برای درمان درد و مشکلات اسکلتی نیاز به جراحی داشتید حتما در انتخاب بهترین جراح ارتوپد چنین ویژگی هایی را در نظر بگیرید:
- توانایی بسیار بالا و مناسب جراح در انجام جراحی
- برخورداری از دانش ها و تخصص کافی برای انجام جراحی
- دادن اطاعات کافی قبل و بعد از جراحی
ویژگی یک پزشک و متخصص ارتوپد خوب
تفاوت متخصص ارتوپد با متخصص طب فیزیک و متخصص درد در چیست؟
پزشکان مختلفی از جمله دکتر فیزیوتراپ، کایروپروکتیک و متخصص درد در زمینه تشخیص و درمان بیماری های اسکلتی تخصص دارند و همین عامل موجب می شود یک فرد نداند برای درمان دردهای خود نزد چه پزشکی برود.
ابتدا قبل از اینکه به بررسی راه های تشخیص بیماری های اسکلتی توسط متخصص ارتوپدی بپردازیم ابتدا کمی شما را با این تخصص ها آشنا می کنم تا تفاوت آن را با دکتر ارتوپد بدانید.
دکتر طب فیزیک و توانبخشی
یک پزشک طب فیزیک و توانبخشی به هیچ عنوان کار تشخیص بیماری های اسکلتی را انجام نمی دهد و تنها در زمینه درمان بیماری ها تخصص دارد.
در فیزیوتراپی از تجهیزات مکانیکی، جریانهای الکتریکی، مانورهای دستی، تمرینات ورزشی و عوامل فیزیکی برای درمان بیماریها و اختلالات عصبی-ماهیچهای-اسکلتی استفاده می شود.
عموما اغلب پزشکان ارتوپد پس از تشخیص علت درد، برای بهبودی سریعتر حال بیمار، فرد را نزد یک متخصص ارتوپد ارجاع می دهند.
کایروپرکتیک
متخصص کایروپرکتیک تخصصی کاملا متفاوت از ارتوپدی است و جزئی از طب مکمل است و یک پزشک متخصص کایروپروکتیک بیشتر در زمینه درمان دردهای ستون فقرات تمرکز دارد.
متخصص درد
متخصص درد Pain Specialist به پزشکی اطلاق می شود که آموزش های مختلف در زمینه بررسی، تشخیص و درمان انواع درد را گذرانده باشد.
متخصصین درد در واقع همان متخصص بیهوشی هستند که از روش های مختلفی برای بی درد کردن، انواع درد ها بهره می گیرد.
پس با این تفاسیر به طور قطع می توان گفت بهترین پزشکی که برای درمان دردهای مفصلی و اسکلتی می توانید از آن کمک بگیرید؛ متخصص ارتوپد است.
زیرا این پزشکان بر خلاف تمام تخصص هایی که در زمینه مشکلات اسکلتی کار می کنند به صورت کاملا تخصصی می تواند به تشخیص علت درد شما بپردازد.
تشخیص بیماری های مفصلی و اسکلتی توسط متخصص ارتوپدی
متخصص ارتوپدی از چه طریقی به تشخیص بیماری های اسکلتی می پردازد؟
از جمله مراحل تشخیص بیمار ها و دردهای مفصلی که جراح ارتوپد از آن استفاده می کند شامل:
بررسی سابق پزشکی بیمار و گرفتن شرح حال
اولین قدم در تشخیص بیماری های مفصلی و اسکلتی صحبت کردن با بیمار است. پزشک ارتوپد در اولین برخورد با شما شروع به جمع آوری اطلاعاتی میکند که با کمک آنها بتواند علت بیماری را مشخص کند.
در این مرحله متخصص ارتوپد از بیمار راجع به شکایتش توضیح بیشتر میخواهد. از جمله سوالاتی که در اولین جلسه ملاقات با پزشک انجام می شود شامل:
- شدت درد شما چقدر است. آیا برای کاهش درد خود، مسکنی را مصرف کرده اید.
- درد هایتان با چه کارهایی بیشتر و چه موقع کمتر میشود
- آیا درد خودبخود شروع شده یا بعد از انجام فعالیتی
- آیا درد ناگهان شروع شد یا بتدریج در عرض چند هفته ادامه داشته باشد
انجام معاینه فیزیکی
مرحله بعد از معاینه بیمار، انجام معاینه فیزیکی است که برای انجام آن متخصص ارتوپد با دیدن، شنیدن، لمس کردن و بوییدن به تشخیص علت درد بیمار می پردازد.
تمام حواس به پزشک ارتوپد در تشخیص درست کمک می کند. به طور مثال پزشک می تواند با حس شنوایی، صدای حرکت استخوان ها یا مفاصل را بشنود و یا با لمس کردن میتواند سفتی یک محل و یا حرکات غیر طبیعی یک استخوان یا مفصل را تشخیص دهد.
در اغلب موارد همین اطلاعات برای فهمیدن علت بیماری کافی است و نیازی به بررسی آزمایشات و روش های تصویربرداری نیست.
بررسی تکمیلی به کمک روش های تصویربرداری
در برخی مواقع برای اینکه پزشک اطاعات کافی از بیمار خود بدست بیاورد ممکن است از روش های تصویربرداری همچون رادیوگرافی یا سی تی اسکن استفاده کند.
درمان مشکلات اسکلتی پا توسط متخصص ارتوپدی
انواع جراحی ارتوپدی که توسط متخصص ارتوپدی انجام می گیرد
جراحی ارتوپدی یک عمل جراحی است که برای اصلاح و درمان ناهنجاری ها و مشکلات مربوط به استخوان ها و مفصل ها انجام می شود. جراحی ارتوپدی به شاخه های متعددی تقسیم می شود که شامل:
جراحی شانه و دست
ساختار و آناتومی دست و انگشت ها به گونه ای است که همین ساختار موجب بروز بسیاری از بیماری ها، اختلالات و مشکلاتی در ساختار دست ها و اطراف آن می گردد. اینگونه اختلالات حرکتی در دست و انگشت ها می تواند سبب بروز مشکلات عدیده در فعالیت های روزانه افراد شود.
به طور کلی جراحی دست و شانه شامل طیف وسیعی از اعمال جراحی است و به بخش های مختلفی تقسیم می شود.
از جمله عمل های جراحی دست و شانه عبارتند از :
- پیوند و ترمیم میکروسکوپی اعصاب و عروق
- ترمیم و جا به جایی تاندون ها
- ترمیم انواع شکستگی های اندام فوقانی
جراحی ستون فقرات
جراحی ستون فقرات بر روی اصلاح اختلالات موجود در مهره های ستون فقرات تمرکز دارند. این جراحی توسط پزشکان جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات نیز انجام می شود.
جراحی زانو توسط متخصص ارتوپدی
جراحی تعویض مفصل
تعویض مفصل لگن که برخی مواقع از آن با عنوان آرتروپلاستی نیز یاد می شود، نوعی جراحی ارتوپدی است که طی آن مفصل آسیب دیده بیمار با مفصل مصنوعی یا پروتز بطور کامل جایگزین می گردد.
از عمل جراحی تعویض مفصل در موارد آسیبدیدگی غضروف، ناهنجاری مفصل، باریک شدن فضای بین مفاصل، سفتی مفاصل، انواع مختلف آرتروز، بیماری یا سایر عارضههای دژنراتیو یا آسیبزا استفاده می شود.
مفصل زانو، شانه، لگن از جمله مفصل هایی است که در آن تعویض مفصل انجام می شود. این جراحی به سه صورت:
- جراحی تعویض مفصل با برداشتن سطوح مفصلی
- جراحی بازسازی مفصل با جاگذاری
- آرتروپلاستی با پروتز
آرتروسکوپی مفصل
آرتروسکوپی یک وسیله جراحی است که پزشک متخصص ارتوپدی از آن برای دیدن داخل مفصل به جهت تشخیص یا درمان بیماری استفاده میکند.
آرتروسکوپ یک ابزار برای مشاهده اجزای درون بدن است که از عدسی، منبع نور و یک دوربین ویدیویی تشکیل یافته است. دوربین موجود در آرتروسکوپ، تصاویری را از درون مفصل برای یک صفحهی نمایش بزرگ ارسال میکند که جراح به کمک آنها میتواند آسیب وارد شده را بررسی کرده به جراحی آن مشکل می پردازد.
از روش جراحی آرتروسکوپی برای درمان چنین اختلالاتی نظیر:
- قفل شدن یا گیر افتادگی مفصل لگن و زانو
- آسیب دیدگی غضروف
- درمان پارگی مینیسک زانو
- پارگی رباط
جااندازی شکستگی استخوان
اولین مرحله درمان یک شکستگی استخوان، جااندازی است. جااندازی یک شکستگی به این معنا است که پزشک معالج سعی میکند قطعات شکسته شده را که از وضعیت اولیه خود جابجا شده اند در موقعیت مناسب قرار دهد. جااندازی شکستگی به دو صورت جراحی باز و بسته انجام می شود.
جراحی جااندازی شکستگی بیشتر به صورت بسته انجام می شود که در آن جراح بدون اینکه پوست و عضلات اطراف را شکاف دهد به جااندازی قطعات شکسته شده می پردازد.
در روش جااندازی باز شکستگی، پزشک معالج پس از بیحسی موضعی یا بیهوشی عمومی بیمار، پوست و در صورت نیاز عضلات و دیگر بافت ها را شکاف میدهد تا بتواند قطعات شکسته شده استخوان را ببیند سپس آنها را با وسایلی گرفته و در کنار یکدیگر قرار میدهد.
از دیگر چراحی ارتوپدی که توسط جراح یا متخصص ارتوپد انجام می شود:
- ارتوپدی اطفال
- پزشکی ورزشی
- جراحی پا و مچ پا
- جراحی تومورهای استخوانی و نسج نرم
ارسال دیدگاه
فیلدهای ضروری با علامت